zadanie któregonie potrafie rozwiązać
andrzejek : W trójkąt równoramienny o podstawie 6 i wysokości 8 wpisano okrąg oblicz promień tego okręku
oraz odległość środka okręgo od jego wierzchołków
27 maj 14:32
andrzejek : prosze o pomoc
27 maj 14:46
Mila:

a=6
h=8
P
Δ=p*r, gdzie p połowa obwodu Δ
W ΔCDB: b
2=3
2+8
2
b=
√73
p=3+
√73
24=(3+
√73)*r
| | 24 | |
r= |
| możesz usunąć niewymierność z mianownika |
| | 3+√73 | |
OB=OA oblicz z tw. Pitagorasa
27 maj 16:05
andrzejek : dzięki wielkie
27 maj 18:54
Mila:
27 maj 20:47
andrzejek : a mógłby ktoś pokazać jak wyliczyć to ob ?

z góry dzięki
28 maj 17:54
Mila: usuwam niewymierność z mianownika
| 24 | | √73−3 | | 24*(√73−3) | | 2(√73−3) | |
| * |
| = |
| = |
| |
| 3+√73 | | √73−3 | | 73−9 | | 5 | |
dokończ
28 maj 18:08
Mila: Licz, o 22 sprawdzę.
28 maj 18:17