pomocy
MACIEK: proszę o pomoc, ale tak dokładnie bo wogóle tego nie kumam
1) napisz równanie równoległej dp prostej 2x+y=6 i przechodzącej przez punkt A=( −1, 7)
2) równanie prostej prostopadłej ,do prostej y= −4x−1 i przechodzącej przez A=(−2, 4)
27 maj 14:42
Basia:
masz dwie proste:
k: y=a
1x+b
1
l: y=a
2x+b
2
jaki jest warunek równoległości tych prostych, a jaki prostopadłości ?
jeżeli nie wiesz poczytaj tutaj
https://matematykaszkolna.pl/strona/42.html
i zastanów się jak z tego skorzystać
27 maj 15:29
likikatorka: 1) y=−2x+6
a1=a2
y=−2x+b A=(−1,7), podstawiamy:
7=−3+b
b=10
y=−2x+10
27 maj 15:52