Zbadaj czy trójkąty
mmmm: Zbadaj, czy trójkąty ABC i KLM są przystające, jeśli: A=(−2,3), B=(5,1) i C= (3,−2) oraz
K=(0,0), L=(7,−2) i M=(5,−5).
27 maj 12:04
Gustlik: A=(−2,3)
B=(5,1)
C= (3,−2)
Z wektorów − liczysz współrzedne wektorów tworzących boki trójkąta − korzystasz ze wzoru na
współrzędne wektora:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1623.html oraz na jego długość:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1624.html .
AB
→=[5−(−2), 1−3]=[7, −2]
AC
→=[3−(−2), −2−3]=[5, −5]
BC
→=[3−5, −2−1]=[−2, −3]
|AB|=
√72+(−2)2=
√53
|AC|=
√52+(−5)2=
√50=5
√2
|BC|=
√(−2)2+(−3)2=
√4+9=
√13
W podobny sposób oblicz współrzędne i długości wektorów tworzacych boki w drugim trójkącie.
Jeżeli długości boków ΔKLM wyjdą takie same (niekoniecznie w tej samej kolejności) jak w ΔABC,
to trójkąty te są przystające.
27 maj 23:24