indukcja matematyczna
zadanie: korzystajac z zasady indukcji matematycznej wykaz ze dla kazdej liczby naturalnej n prawdziwy
jest wzor 1+3+5+...+(2n−1)=n2 i teraz mam pytanie jak przyjme ze n=2 to
L=2*2−1=4−1=5; P=22=4; i wtedy L≠P a jak przyjme ze n=1 to sie zgadza i L=P dlaczego? czy cos
zle robie?
27 maj 12:23
+-: masz obliczyć sumę wyrazów, a obliczasz drugi wyraz i na dodatek 4−1=5

27 maj 12:38
POKÓJ: L = 1 + 3 + 5 + ... + (2n−1)
P = n2
dla n = 1 mamy :
1 = 12
dla n = 2 mamy :
1 + 3 = 22
dla n = 3 mamy :
1 + 3 + 5 = 32
itd.
27 maj 13:14