równania
koko: rozwiąż równanie:
| | 1 | |
tg2x*cosx + 4cos3x = ctgx*sinx + |
| |
| | cosx | |
27 maj 19:01
Basia:
| | sinx | | cosx | |
podstawiamy: tgx = |
| i ctgx = |
| |
| | cosx | | sinx | |
założenia: sinx ≠ 0 ∧ cosx≠0 ⇔ x≠kπ ∧ x≠
π2+kπ
| sin2x | | cosx | | 1 | |
| *cosx + 4cos3x = |
| *sinx + |
| |
| cos2x | | sinx | | cosx | |
| sin2x | | 1 | |
| + 4cos3x = cosx+ |
| |
| cosx | | cosx | |
| sin2x+4cos4x | | cos2x+1 | |
| = |
| |
| cosx | | cosx | |
| sin2x+4cos4x − cos2x − 1 | |
| = 0 |
| cosx | |
sin
2x+4cos
4x − cos
2x − 1 = 0
1−cos
2x + 4cos
4x − cos
2x − 1 = 0
4cos
4x − 2cos
2x = 0
2cos
2x(2cos
2x−1) = 0
cos
2x ≠0 czyli musi być
2cos
x−1=0
(
√2cosx−1)(
√2cosx+1) = 0
dokończ już sam(a)
27 maj 19:10
koko: dzięki, !
27 maj 19:14
koko: a czy w pierwszej linijce, w której przyrównujemy do zera nie powinno być : −cos2x + 1 ? jeśli
odejmujemy to nie zmieniamy znaku?
27 maj 19:31
Basia:
| | cos2x+1 | |
no właśnie zmieniamy; po prawej masz |
| |
| | cosx | |
przenosisz na lewą czyli masz
| L | | cos2x+1 | | L−(cos2x+1) | | L−cos2x−1 | |
| − |
| = |
| = |
| |
| cosx | | cosx | | cosx | | cosx | |
27 maj 19:37
koko: rzeczywiście
27 maj 19:38