parametr
Saizou : Dla jakiej wartości parametru p równanie x4+(p+1)x2+9=0 ma 4 rozwiązania
27 maj 20:32
Ajtek:
x
2=t, t≥0
Δ>0
I jedziesz

.
27 maj 20:36
Saizou : i tylko te założenia, bo mi wyszło że p∊(−∞:−7>u<5:+∞)
27 maj 20:38
Ajtek:
NIe liczyłem, także nie wiem

.
27 maj 20:38
picia: tez mi tyle wyszlo.ale czemu domkniete?
27 maj 20:39
Ajtek:
Cześć picia, może ja niepotrzebnie domknąłem ten warunek: t≥0?
27 maj 20:41
Saizou : bo pierwiastki mogą się powtarzać, bo nie ma w treści różnych rozwiązań
27 maj 20:41
picia: czesc Ajtek , nie no warunek t≥0 jest ok bo cos do kwadratu nie da liczby ujemnej.
27 maj 20:42
pigor: ...

np. tak : . równanie to ma 4 rozwiązania ⇔
⇔ Δ
x2=(p+1)
2−36 >0 i x
12x
22=9>0 i x
12+x
22= −p−1 >0 ⇔
⇔ (p+1−6)(p+1+6) >0 i −1 >p ⇔ (p−5)(p+7)>0 i p<−1 ⇔
⇔ (p<−7 lub p>5) i p<−1 ⇔
p<−7 ⇔
p∊(−∞ ; −7) . ...
27 maj 20:43
Ajtek:
Wpadł
pigor i rozwiał wszystkie wątpliwości

.
27 maj 20:50
picia: pigor ma racje.
27 maj 20:51
Saizou : a można trochę jaśniej
27 maj 20:54
krystek: Jezeli podstawisz za x2=t i aby były 4 rozwiązania t1 i t2 muszą być dodatnie
Stąd z wzorów Viete'y masz
t1*t2>0 i t1+t2>0 oraz Δ>0
27 maj 22:26