Figury
Asia: Podstawy trapezu mają długości 12 i 4, a jedno z jego ramion ma długość 6. Kąt między drugim
ramieniem a podstawą ma miarę 40 stopni. Oblicz długość drugiego ramienia i miary pozostałych
kątów trapezu.
Jak wykonać to zadanie?
27 maj 22:32
Asia: pomożecie? Kompletnie nie wiem jak to ugryźć, nie wychodzi mi
27 maj 22:46
Basia:

a=12; b=4; c=6; α=40; x=a−b = 8
z tw.sinusów
| | 8*sin40 | | 4*sin40 | |
sinβ = |
| = |
| |
| | 6 | | 3 | |
odczytaj sin40 z tablic; policz sinβ i znowu na podstawie tablic wyznacz β
γ= 180−α−β
i znowu z tw. sinusów wyliczysz d
27 maj 22:51
Eta:
| h | |
| = sin40o ⇒ h= 6*sin40o =.... ( odczytaj sin40o z tablic |
| 6 | |
| x | |
| = cos40o ⇒ x= 6*cos40o =..... |
| 6 | |
y= 12−(4+x)=.....
| h | |
| = tgα ⇒ α= .... odczytaj z tablic i γ= 180o−α=.... |
| y | |
| h | | h | |
| = sinα ⇒ c= |
| =..... |
| c | | sinα | |
27 maj 22:57
Asia: I pierwsza odpowiedź i druga jest zła, druga dlatego, że przy ramieniu 6 nie miało być kąta 40
stopni tylko odwrotnie
27 maj 23:18
Basia:
kompletna bzdura; po prostu policz porządnie
27 maj 23:22
Asia: liczę i wychodza bzdury z tego pierwszego przykładu
27 maj 23:44