Algebra
Algebra: Determine whether the given vectors span R4
a) v1 = (1; 1; 1; 0), v2 = (1; 1; 0; 0), v3 = (1; 0; 0; 0), v4 = (1; 0; 0;−1)
Możecie mnie naprowadzić jak to określić ?
27 maj 14:32
Krzysiek: sprawdź czy są niezależne z definicji lub policz wyznacznik złożony z tych wektorów (jeżeli
wyznacznik jest różny od zera to wektory są liniowo niezależne)
27 maj 14:34
Algebra: a możesz mi podpowiedzieć jak sprawdzić czy śa niezależne z definicji bo wyznacznik policzyć to
umiem
27 maj 14:49
Algebra: w poleceniu po prostu chodzi o to żeby sprawdzić czy te wektory są liniowo niezależne ?
27 maj 14:50
Trivial: Tak. Trzeba określić, czy 4 wektory rozpinają przestrzeń R4. Dzieje się tak tylko wtedy, gdy
są liniowo niezależne.
27 maj 14:59
Krzysiek: zakładamy, że αv1 +βv2 +γv3 +δv4 =0 (gdzie 0 to wektor zerowy)
i trzeba sprawdzić czy z tej równości wynika, że: α=β=γ=δ=0
w poleceniu trzeba sprawdzić czy wektory 'rozpinają' przestrzeń w R4
27 maj 15:00
Trivial: W przykładzie 4. b) od razu widać że nie rozpinają, bo jest ich tylko 3 (mogą rozpinać co
najwyżej R3).
27 maj 15:00
Trivial: Tzn. bardziej rygorystycznie nie R
3 tylko trójwymiarową podprzestrzeń przestrzeni R
4.
27 maj 15:02
Algebra: a możecie mi napisać czy da się sprawdzić który wektor sprawia iż nie są one liniowo niezależne
?
27 maj 15:02
Algebra: pytam bo mam taki przykład
S = {(1,2,3),(0,1,2),(−1,0,1)} does not span R
3 because of vector [1,−2,2]. No ale jak
znaleść ten wektor przecież na oko nie widać przynajniej na moje oko
27 maj 15:06
Krzysiek: a musisz wiedzieć który to?
jeżeli tak, to np: tworzysz macierz z tych wektorów i doprowadzasz do postaci schodkowej i
zauważysz, że poprzez operacje na wierszach/kolumnach jakaś kolumna się wyzeruje czyli jest
liniowo zależna
27 maj 15:10
Bezimienny: Macierz z wektorow a pozniej przeksztalcasz do postaci schodkowe i jak jakis sie wyzeruje to o
ten wektor ci chodzi
27 maj 15:10
Bezimienny: o kurde Krzysiek byl szybciej
27 maj 15:11
Algebra: Dziękuje najmocniej
http://pdfcast.org/pdf/algebra-3
A zadanie 5 robie w ten sposób że rozwiązuje układ równań metodą gausa i sprawdzam czy wektory
są liniowo niezależne tak ?
27 maj 15:17
Algebra: czyli np da podpunktu a)
a b c x
1 1 1 0
0 1 0 0
1 0 1 0
1 1 0 0
W ten sposób ?
27 maj 15:21
Algebra: mozecie podpowiedziecc z 6 i 7 ?
27 maj 16:07