PILNE- CIAGI
S: Proszę o pomoc. potrzebne mi na dzisiaj do godziny 16
zad.1 Jeśli dla pewnego iegu geometrycznego a1= −3; q=1/2 to trzecim wyrazem ciagu jest?
odp. A; −3/4 B;−3/8 C;−1 D;3/8
zad.2 Zbadaj czy ciąg an=√3−1/3n jest ciagiem arytmetycznym. Jeśli tak to określ różnice
ciagu.
zad.3 Trzy liczy tworza ciąg arytmetyczny. Suma wszystkich wyrazów jst rózna18. Oblicz drugi
wyraz ciągu.
zad.4 Wyznacz iloraz ciagu geometrycznego an=33n−2/2
zad.5 W ciagu arytmetycznym pierwszy wyraz jest równy 1 zas sma wyrazów od 1 do 9 (S9) wynosi
369. Wyznacz różnice tego ciagu.
zad.6 W ciągu geometrycznym (an) pierwszy wyraz ma wartosc 3, a iloraz ciągu wynosi −2. Wobec
tego suma pieciu początkowych wyrazow tego ciagu jest rózna;
A;33 B;−31 C;43 D;−25
27 maj 13:50
picia:
zad.1
a3=a1*g2
27 maj 13:54
Tomek: lol
27 maj 13:56
picia:
zad.2
an+1−an=r
27 maj 13:57