matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
tryg
help:
rozwiąż równania: 2sinx +
√
3
tgx = 0 sinx*cosx+tgx = 2sin x nie mam pojęcia jak się do tego zabrać..
27 maj 14:08
Eta:
1/ ze względu na tangens cosx≠0 2sinx*cosx+
√
3
sinx=0 sinx( 2cosx+
√
3
)=0
√
3
sinx=0 lub cosx= −
2
x=.... lub x=... dokończ 2/ cosx≠0 sinx*cos
2
x −2sinx*cosx+sinx=0 sinx( cos
2
x−2cosx+1)=0 sinx*(cosx−1)
2
=0 sinx=0 v cosx=1 dokończ .......
27 maj 14:18
help:
dzięki, już rozumiem !
27 maj 14:28
Eta:
27 maj 14:30