Ekstrema
Bezimienny: Spośród prostopadłościanów o objętości 1 wybrać prostopadłościan o najmniejszym polu
powierzchni.
Nie mam pojęcia jak to zrobić. Wiem tylko że ma to coś wspólnego z ekstremami funkcji wielu
zmiennych. Proszę o jakieś wskazówki.
27 maj 22:47
Basia:
V = x*y*z = 1
| | 1 | | 1 | |
P(x,y) = 2*x*y + 2*x* |
| + 2*y* |
| |
| | x*y | | x*y | |
i szukasz minimum tej funkcji przy założeniu x,y,z>0
umiesz liczyć ekstrema funkcji dwóch zmiennych ?
27 maj 23:03
Bezimienny: tak ekstrema umiem. jakbym chciał to mogę też to zrobić dla trzech zmiennych?
Zawsze mogę tak zmniejszyć ilość zmiennych jak w tym przypadku? (za z biore 1/xy i mam
funkcje dwoch a nie trzech zmiennych)
27 maj 23:10
Basia:
jeżeli znasz jakiś związek między zmiennymi to oczywiście tak
tyle, że nie zawsze ten związek będzie taki prosty jak tutaj
27 maj 23:17
Bezimienny: ok dzięki
27 maj 23:39