Parzystość i nieparzystość funkcji - proszę o pomoc.
Bartek: Proszę o rozwiązanie.
1. f(x)=x3 + 2x
2. f(x)=2x+1
Chodzi mi o to czy powinno być po przerobieniu −2x czy 2x.
27 maj 15:10
Trivial: Znasz warunki parzystości/nieparzystości funkcji? Sprawdź czy zachodzą i już masz odpowiedź.
27 maj 15:22
Bartek: Umiem to robić tylko w szkole zrobili w jednym przykładzie −2x a w drugim 2x i nie wiem jak
powinno być poprawnie.
27 maj 15:23
Basia:
policz f(−x)
w (1) masz
f(−x) = (−x)3 + 2(−x) = −x3−2x = −(x3+2x) = −f(x)
to jaka to funkcja ?
(2) zrób sam identycznie
27 maj 15:25
Bartek: Czyli 2*(−x) to 2x czy −2x ?
27 maj 15:31
Trivial: −2x.
27 maj 15:35
Bartek: Dzięki.
27 maj 15:36