analityczna
Rockky: Dany jest trójkąt ABC, w którym A(−3;1) oraz wektor AB=[5;3], a
środek ciężkości ma współrzędne S(−1;−1)
a) znajdź współrzędne pozostałych boków trójkąta
b) wyznacz obraz punktu A w symetrii względem prostej
zawierającej bok BC
27 maj 15:45
Basia:
schemat:
(a)
1. liczysz współrzędne B
2. liczysz współrzędne AS→
3. liczysz współrzędne A1 (środek boku BC) korzystając z tego, że AA1→ = 3*AS→
4. piszesz równanie pr. BA1 = pr.BC
5. liczysz współrzędne BS→
6. liczysz współrzędne B1 (środek boku AC) korzystając z tego, że BB1→ = 3*BS→
4. piszesz równanie pr. AB1 = pr.AC
5. rozwiązujesz układ równań: pr.AC i pr.BC i wyznaczasz współrzędne C
(b)
1. piszesz równanie pr.k ⊥ pr.BC i przechodzącej przez A
2. znajdujesz ich punkt wspólny P
3. AP→ = PA'→ i z tego wyznaczasz współrzędne A'
27 maj 15:56