matematykaszkolna.pl
Funkcja liniowa Bartek: rysunekopisz poniższe figury geometryczne, wykorzystując dane zapisane pod rysunkiem. c) ABCD − równoległobok A(1, −3), B(6, 2) C(2, 3)
27 maj 20:14
TOmek: Pierw musisz wyznaczyć Punkt D (można za pomocą wektorów, ja może napisze inny sposób) *liczysz prostą BA *liczysz prostą równoległa do BA przechodzącą przez punkt C *liczysz prostą CB, później liczysz prostą równoległą do CB przechodzącą przez punkt A otrzymasz w ten sposob 2 prosty które w miejscu przecięcia mają punkt "D" Teraz musimy to opisać geometrycznie, musisz policzyć wszystkie prostą na których znajdują krawędzie równoległoboku, z poprzedniego obliczania wezmiesz sobie to wszystko i pózniej robisz tak prosta AB y=x−4 ..... ..... klamra: y>x−4 2 prosta 3 prosta 4 prosta koniec klamry
27 maj 20:23
Bartek: AB BC i DC obliczyłem ale kurde DA mi nie wychodzi
27 maj 20:28
Bartek: ktoś wie jak wyliczyć DA ?
27 maj 20:32
Saizou : np. z pitagorasa
27 maj 20:36
Bartek: niby jak
27 maj 20:40
Bartek: nie umiem wyznaczyć miejsca przeciecia pkt D
27 maj 20:49
Bartek: help!
27 maj 20:59
Saizou : np. tak narysuj sobie układ współrzędnych, następnie zaznacz punkty ABC, następnie narysuj prostą równoległą do prostej CB przechodzącą przez punkt A, następnie prostą równoległą do AB przechodzącą przez punkt C( miejsce przecięcia się prostych to punkt D
27 maj 21:05
Bartek: dzięki za radę ale zrobiłem to za pomocą wektorów xD
27 maj 21:15