COSINUSY
matkapolka: problem z jednym podpunktem
boki trójkata mają długość 8 , 12, 16. oblicz :
a) cosinus najmiejszego kąta tego trójkąta
b) tangens konta leżącego naprzeciw najkrotszego boku
c) długość środkowej poprowadzonej do najdluzszego boku
| | 21 | |
i wyszedl mi podpunkt a = |
| |
| | 24 | |
ale nie umiem zrobic podpunkt c.. moze mi ktos pomoc
27 maj 14:23
matkapolka: prosze o pomoc
27 maj 14:44
Eta:

1 sposób : bezpośrednio ze wzoru na długość środkowej
| | 1 | |
|AD|= |
| √2|AB|2+2|AC|2− |BC|2=.......= √40=2√10 |
| | 2 | |
2/ sposób: ze wzoru cosinusów w trójkacie ABC
| | 162+82−122 | | 11 | |
cosβ= |
| = .......... = |
| |
| | 2*16*8 | | 16 | |
i jeszcze raz ze wzoru cosinusów w trójkącie ABD
|AD|
2= 8
2+8
2−2*8*8*cosβ
|AD|
2= ..........
|AD| =
√40= 2
√10
27 maj 15:50