Funkcja wykładnicza
Madzia : Załóż, Że Twoi pradziadkowie w 1900 r. ulokowali w banku 1 grosz.Aż do dziś nie zmieniły się
zasady oprocentowania lokaty; 4% w skali roku przy rocznej kapitalizacji odsetek. Oblicz,jaką
kwotę możesz odebrać z banku teraz.
27 maj 20:03
Maslanek: Niech to będzie w groszach:
p=(1+0,04)110 = 1,04110 = 74,76 (groszy)
27 maj 20:05
Maslanek: To do 2010 roku
27 maj 20:05
Bezimienny: lipa

pradziadkowie sie nie popisali
27 maj 20:08
Maslanek: Mogli chociaż 2 grosze wpłacić...
27 maj 20:10
Maslanek: Byłoby 4 razy więcej, to już na piwo by starczyło
27 maj 20:11
Maslanek: Albo nawet więcej niż 4
27 maj 20:12
Madzia : mam pytanko

skąd wziąłeś do potęgi 110..

:(
27 maj 20:16
Maslanek: Najpierw jest: 1
potem 1,04
potem 0,04*1,04+1,04 = 1,04
2
potem 0,04(1,04*0,04+1,04) + 1,04
2 = 1,04*0,04(0,04+1) +1,04
2 = 1,04
2*0,04 + 1,04
2 = 1,04
3
No i tak dalej

W 110 roku: 1,04
110
27 maj 20:24
Madzia : OK
27 maj 20:56
Madzia : DZIĘKIII

pozdrawiam
27 maj 20:57
Saizou : a podatek od odsetek

w formie 20%
27 maj 20:58
Saizou : 4*0,8=3,2
| | 3,2 | |
K=0,01*(1+ |
| )110 do roku 2010
|
| | 100 | |
K=0,01*(1,032)
110
K≈0,3197 zł
27 maj 21:02