matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwiąż równanie
aga:
2 log
1
/2 x = log
1
/2 6 + log
1
/2 24 wynik musi wynosić x=12
27 maj 19:58
Basia:
poczytaj o prawach działań na logarytmach
https://matematykaszkolna.pl/strona/218.html
i spróbuj coś sama zrobić napisz co zrobiłaś to sprawdzimy
27 maj 19:59
Mila:
2 log
1/2
x = log
1/2
6 + log
1/2
24 ⋀x>0 2 log
1/2
x =log
1/2
(6*24) log
1/2
x
2
=log
1/2
144 x
2
=144 x=12 lub x=−12 ∉D Odp. x=12
27 maj 23:21