rozwiąż równanie
kaś: log2x−1 3√4=−13
Bardzo proszę o niezwłoczną pomoc w zadaniu domowym. Dodam iż wynik wg odpowiedzi powinnien
wynosić 58 a mi wychdozi ciągle 52
27 maj 10:11
xd: help me please!
27 maj 10:19
p.: omn,omn,omn.
27 maj 10:19
Alkain: Z definicji logarytmu
(2x−1)
−13=
3√4
1=
3√4*(2x−1)
1=
3√8x−4
Aby zaszło równanie:
8x−4=1
8x=5
27 maj 10:23
dobra dusza: o matko. A mogłabym prosić o wytłumaczenie od 3 linijki? nie mogliśmy np obustronnie z
potęgować do
13
27 maj 10:26
Alkain: | | 1 | |
Jak już to trzeba to podnieś obustronnie do potęgi 3 a nie |
| |
| | 3 | |
27 maj 10:29
dobra dusza: no tak, mój błąd do 3 potęgi podnieść, właśnie o to mi chodziło. Ale wtedy nie wychodzi 5/8?
27 maj 10:30
Kaś: jeżeli podniesiemy do 3 to wtedy wzór skróconego mnożenia ?
27 maj 10:30
dobra dusza: jeżeli obustronnie podniesiemy do 3 potęgi to skróci Ci się i pierwiastek i 1/3
27 maj 10:32
Alkain: Kaś nie nie popatrz:
1=8x−4
5=8x
To jest to samo
27 maj 10:33
Kaś: jakim cudem skróci się pierwiastek skoro jego się nie skaraca. sory ja human jestem i raczej
tępak z matmy.
27 maj 10:34
Kaś: teraz rozumiem dzięki
27 maj 10:35
dobra dusza: w sumie ja trochę inaczej o tym myślałam..
coś w rodzaju
3√(2x−1)=
3√4/
3
2x−1=4
2x=5
x=
52
gdzies popełniam bład najwyraźniej...Dzięki za pomoc
27 maj 10:36