Potęgi i pierwsiatki
cossus: Jak policzyć a2 = 4(7 + 4√3) , aby wyszło a = ...?
Wiem, że trzeba to spierwiastkować ale nie wiem jak poradzić sobie z wyrażeniem w nawiasie.
27 maj 13:59
ManFanUtd: a= 2√7+4√3
Mamy tu ukryty wzór skróconego mnożenia
27 maj 14:01
ManFanUtd: √7+4√3 = √(2+√3)2
27 maj 14:03
ManFanUtd: pierwiastek z potęgąię skraca i wychodzi 2|2+√3|
widać od azu że wartość bezwzględna będzie zawsze dodatnia więc opuszczamy ją bez żadnych
zobowiązan czyli 2(2+√3)
27 maj 14:05
cossus: dzięki
27 maj 14:15