odchylenie standardowe
Paulina1616: W klasie IIa jest 30 uczniów. Podczas klasówki jeden uczeń był nieobecny. Średnia ocen z
klasówki wyniosła 3,a ich odchylenie standardowe 2. Po powrocie do szkoły nieobecny wcześniej
uczeń napisał klasówke i otrzymał ocenę 6. Oblicz średnią odchylenie standardowe ocen z tej
klasówki dla całej klasy
27 maj 15:10
Basia:
S
29 suma ocen 29 uczniów
S
29 = 29*3
| S29+6 | | 39*3+6 | | 6(13+1) | | 14 | |
| = |
| = |
| = |
| = 2,8 |
| 30 | | 30 | | 30 | | 5 | |
| | (x1−3)2+....+(x29−3)2 | |
D292 |
| = 4 |
| | 29 | |
(x
1−3)
2+....+(x
29−3)
2 = 4*29
a trzeba policzyć
| (x1−2,8)2+.....+(x29−2,8)2+(x30−2,8)2 | |
| |
| 30 | |
(x
1−2,8)
2 = [(x
1−3)+0,2]
2 = (x
1−3)
2 + 0,4*(x
1−3)+0,04
.............................
(x
29−2,8)
2 = [(x
29−3)+0,2]
2 = (x
29−3)
2 + 0,4(x
29−3) + 0,04
(x
30−2,8)
2 = (6−2,8)
2 = (3,2)
2
D
302 =
| (x1−3)2+....(x29−3)2)2 + 0,4(x1+....+x29) − 29*0,4*3 + 0,04*29+(3,2)2 | |
| = |
| 30 | |
| 4*29 + 0,4*29*3 − 29*0,4*3+0,04*29+(3,2)2 | |
| = ... dokończ |
| 30 | |
odchylenie standardowe to
√D302
27 maj 15:45
Mila: S
29=29*3=87
S
30=87+6=93
x
s=3,1
wariancję wygodnie w tym przypadku policzyć z innego wzoru (jest w tablicach)
| | x12+.........+xn2 | |
δ2= |
| −xs2 |
| | n | |
| | x12+.........+x292 | |
δ292=4= |
| −32 |
| | 29 | |
stąd licznik
(x
12+.........+x
292)=377 (sprawdzic rachunki)
(x
12+.........+x
292+6*2=377+36=413
| | 413 | |
δ302= |
| −3,12=13,77−9,61=4,16 |
| | 30 | |
δ=
√4,16≈2,04
27 maj 16:29