Wyznaczanie dziedziny funkcji.
Bartek: Wyznaczanie dziedziny funkcji.
Proszę o rozwiązanie
c) f(x)=
√x2 + 3
d) f(x)=
√2x2
27 maj 15:48
Basia:
próbuj sam
mianownik każdego ułamka ≠0
każde wyrażenie podpierwiastkowe ≥ 0
jakie warunki wobec tego musisz zapisać w tych przykładach ?
27 maj 15:50
Bezimienny:
a) mianownik ≠ 0 więc oblicz x2−10x+25=0 delta itd
b) podobnie jak w a
c) pierwiastek tylko z czegos co jest ≥ 0 więc x2+3≥0 i liczysz ale juz od razu widac ze
dziedzina bedzie R bo jakiego x bys tam nie dal to i tak zawsze bedzie ≥ 0
d) tak samo jak w c −> 2x2 ≥ 0
27 maj 15:52
Bartek: a) x
2−10x + 25 ≠ 0
x
2 − 10x ≥−25
I co dalej ? Jak mam x
2 to już nie wiem co dalej z tym zrobić..
A np. w takim..
16−x
2≠0
x
2≠−16 I co dalej ? Nie wiem co z tymi x
2 robić..
27 maj 16:04
picia: wszystko źle
27 maj 16:06
Bartek: Dlaczego ?
27 maj 16:07
picia: bo to f kwadratowa. jak nie widzisz wzoru skroconego mnozenia to licz Δ.
27 maj 16:09
picia:
i po co liczysz x
2−10x≥ 25
27 maj 16:11
Bartek: a jak mam liczyć ? mozesz zrobić ten przykład ?
27 maj 16:12
Bartek: pomyliłem tam znak, powinien być ≠
27 maj 16:14
Basia:
badasz kiedy x2−10+25 = 0
czyli ostatecznie może być Δ i x1,x2 lub x0
i te pierwiastki "wyrzucasz" z dziedziny
27 maj 16:15
picia:
a) x2−10x+25≠0
(x−5)2≠0
x≠5
D=R\{5}
27 maj 16:15
Basia:
P.S. ostatecznie Δ..., bo powinieneś wiedzieć, że x2−10x+25 = (x−5)2
w poprzednim oczywiście brakuje x przy 10
27 maj 16:16
picia: albo
a) Δ=0
x0=5
27 maj 16:17
Bartek: A jak mam coś z x2 to mogę to jakoś podzielić czy cos ?
27 maj 16:21
Bartek: a w tym 16−x2 ?
27 maj 16:22
picia: nic nie dzielisz
(4−x)(4+x)≠0
27 maj 16:25
picia: masz niezle braki bo f kwadratowa musieliscie przerabiac wczesniej.
27 maj 16:27
Bartek: i to już koniec wtedy ? jak wygląda tu dziedzina ?
mam więc stosowac wzory skróconego mnożenia ?
27 maj 16:27
Bartek: nie przerabialiśmy...Nawet nie wiem nic o delcie itp.
27 maj 16:29
27 maj 16:32
Bartek: Nie wiem skąd, naprawdę nie przerabialismy. Jak wyznaczali dziedzinę to mnie nie bylo na lekcji
więc moze tylko powiedziala mniej więcej.
27 maj 16:34
picia: heh wszystko juz wyjasnilismy.
27 maj 16:37
Bartek: mogłabyś mi pomagać z matmy ? bo ogólnie słaby jestem.. Zapłacę Ci.
27 maj 16:37
picia: jak juz to moglbym

a to forum jest darmowe

DUZO ludzi tu pomaga.
27 maj 16:39
Bartek: wiem ale czasami trzeba długooo czekać.
27 maj 16:40
Bartek: Jutro sprawdzian musze dostac 4
27 maj 16:41
Bartek: a w tym 16−x2 = (4−x)(4+) ≠0 i dalej co ?
Jak będzie dziedzina ?
27 maj 16:43
picia:
nie mozesz dzielic przez 0 dlatego liczy sie mianownik ≠0. reszta nalezy do dziedziny. wiec w
tym wypadku:
D=R\{−4;4}
27 maj 16:46
Bartek: Nie rozumiem. moglbys mi rozpisac te obliczenia? bo nie wiem skad te −4 i 4 sie wzielo
dokladnie
27 maj 16:54
picia: tu nie ma co rozpisywac. wzor skroconego mnozenia.
a2−b2=(a+b)(a−b)
koniec tlumaczenia
27 maj 16:55
Bartek: I w ogóle w jakich wypadkach oblicza się z ≥ a w jakich z > ?
27 maj 16:56
Bartek: No ale dlaczego dziedzina −4 i 4 ?
27 maj 16:57
Bartek: Dobra już obliczyłem..
27 maj 16:58
Bartek: A jak obliczyć √2x2 ?
27 maj 17:02
Bartek: Nie umiem obliczać jak gdzies jest x2
27 maj 17:04
picia: liczba pod pierwiastkiem ≥0. ile jest (−2)2 22 i 02?
27 maj 17:07