Dwa boki kwadratu....
Zzzzz....: Dwa boki kwadratu ABCD zawierają się w prostych o równaniach y=−1/3x +3, y=3x+7 Znając
wierzchołek A=(−1,0) wyznacz równania prostych zawierających pozostałe boki kwadratu oraz
współrzędne wierzchołków tego kwadratu.
27 maj 16:45
Eta:

Punkt
A nie należy do żadnej z tych prostych ( sprawdź to samodzielnie)
prosta BC: y=3x+7 wsp. kier. a
1= 3
| | 1 | | 1 | |
prosta DC: y= − |
| x+3 wsp. kier. a2= − |
| |
| | 3 | | 3 | |
prosta AB ∥ prostej DC to: prosta AB : y= a
2(x−x
A)+y
A ⇒ y=.....
prosta AD ∥ prostej BC to; prosta AD : y= a
1(x−x
A)+y
A ⇒ y=.....
27 maj 19:48