oblicz
Aga: Witam. Bardzo prosze o pomoc w rozwiązaniu tych trzech przyładów.
a) log5 0,1 − log5 0,5=
b) log7 3√49=
c) 23log2 5=
27 maj 23:34
Basia:
ad.(a)
zastosuj to prawo
ad.(b)
3√49 = (7
2)
1/3 = 7
2/3
log
ax
α = α*log
ax
zastosuj
ad.(c)
2
3log25 = 2
log252 = 2
log225 = 25
27 maj 23:38
picia:
| | 0,1 | | 1 | |
a) log5 ( |
| )=log5 |
| = −1 |
| | 0,5 | | 5 | |
27 maj 23:41
Mila: a)
| | 1 | | 1 | |
=log5(0,1:0,5)=log5 |
| =−1 bo z def. 5c= |
| ⇒5c=5−1 |
| | 5 | | 5 | |
b) 7
c=(7
2)
1/3⇔7
c=7
2/3 ⇒c=...
c) =2
log2125=..... zobacz we własnościach.
27 maj 23:44
Aga: dzieki wielkie
27 maj 23:46
Mila:
27 maj 23:49