a
bar80:
| log6(2x+2)+ log6(3x−3) | |
| = −log6(x+1)
|
| log6(x−1) | |
Proszę o dokładne wyjaśnienie dojścia do wyniku
27 maj 17:06
bar80: ...
27 maj 17:26
Maslanek: Długo by pisać
27 maj 17:33
bar80: zaryzykuję
27 maj 17:34
bar80: no wrzuć
27 maj 17:41
Maslanek: log
6(2x+2)=log
62 + log
6(x+1)
log
6(3x−3)=log
63 + log
6(x−1)
log
62+log
63=log
66=1
log
6(x−1)*log
6(x+1) + log
6(x+1) + log
6(x−1) = 0.
Dzielimy przez log
6(x−1)≠0.
| | log6(x+1) | |
log6(x+1) + |
| + 1 = 0 |
| | log6(x−1) | |
| | 1 | |
log6(x+1)*(1+ |
| ) + 1 = 0 |
| | log6(x−1) | |
| | 1 | |
Stąd log6(x+1) = −(1+ |
| |
| | log6(x−1) | |
log
6(x+1) = −log
6(x−1) − 1.
log
6[(x+1)(x−1)] = −1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Nie wiem czy gdzieś popełniłem błędu. Raczej nie

Zanim zadasz pytanie to dobrze się zastanów
27 maj 17:46
Maslanek: Da się to zrobić prościej z tego co widzę

log
6(x+1) + log
6(x−1) + log
6[(x+1)(x−1)] = 0
log
6[(x+1)
2(x−1)
2] = 0
Stąd (x+1)
2(x−1)
2 = 1
27 maj 17:50
bar80: | | −log6(x−1) | |
wyznaczając log6(x+1) mam postać: |
| |
| | 1+log6(x−1) | |
27 maj 17:58
123: Przede wszystkim dziedzina i założenia:
log
6(x − 1) ≠ 0 ⇔ x ∊ R
| ⎧ | 2x + 2 > 0 | |
| ⎨ | 3x − 3 > 0 |
|
| ⎩ | x − 1 > 0 | |
x > 1 ⇒ x ∊ (1, +
∞)
Rozwiązanie właściwe:
| log6(2x + 2) + log6(3x − 3) | |
| = −log6(x + 1) |
| log6(x − 1) | |
| log6(2x + 2) + log6(3x − 3) | | log6(x + 1)log6(x − 1) | |
| + |
| = 0 |
| log6(x − 1) | | log6(x − 1) | |
| log6(2x + 2) + log6(3x − 3) | | log6(x + 1)log6(x − 1) | |
| + |
| = 0 |
| log6(x − 1) | | log6(x − 1) | |
| log62 + log6(x + 1) + log63 + log6(x − 1) + log6(x + 1)log6(x − 1) | |
| = 0 |
| log6(x − 1) | |
| log66 + log6(x + 1) + log6(x − 1) + log6(x + 1)log6(x − 1) | |
| = 0 |
| log6(x − 1) | |
| log6(x + 1) + 1 + log6(x − 1)[log6(x + 1) + 1] | |
| = 0 |
| log6(x − 1) | |
log
6(x + 1) + 1 + log
6(x − 1)[log
6(x + 1) + 1] = 0
[log
6(x + 1) + 1][1 + log
6(x − 1)] = 0
log
6(x + 1) + 1 = 0 ∨ 1 + log
6(x − 1) = 0
log
6(x + 1) = −1 ∨ log
6(x − 1) = −1
6
−1 = x + 1 ∨ 6
−1 = x − 1
| | 5 | | 7 | |
x1 = − |
| ∨ x2 = |
| , gdzie x1 ∉ (1, +∞) i x2 ∊ (1, +∞) |
| | 6 | | 6 | |
27 maj 17:58
Maslanek: To nie układ równań. Takim sposobem równania nie rozwiążesz
27 maj 17:58
Maslanek: To moje drugie to niepoprawna forma... Zapommniałem, że to iloczyn logarytmów
27 maj 17:59
Maslanek: I ostatnie w moim pierwszym też jest złe xD
3h snu to chyba za mało
27 maj 18:02
123: Jaki układ równań... Na górze to część wspólna przedziałów. Na dole to dokładne przekształcenia
równania logarytmicznego.
27 maj 18:02
Maslanek: ...
Mówię o wyznaczeniu logarytmu. Za kogo Ty mnie masz?...
27 maj 18:03
bar80: dzięki. nie wiedziałem że to się tak łatwo zwinie w iloczyn. mam jeszcze jedno równanie i
dziwnie mi wychodzi wielomian
log34x − 2log4x +3 =0
27 maj 18:08
bar80: ...
27 maj 18:25
Maslanek: D: x>0
Niech t=log4x
t3 − 2t + 3 = 0
Brak pierwiastków wymiernych.
Nie powinien tam być czasem kwadrat? Albo +2log4x?
27 maj 18:53