Funkcje liniowe
Syśka: Dana jest funkcja liniowa : f(x)=√3/2x+5
a) napisz wzór funkcji g(x) równoległej do funkcji f(x) przechodzącej przez punkt A(√3,−1)
b) napisz wzór funkcji h(x) prostopadłej do funkcji f(x) przechodzącej przez punkt B(√3,1)
27 maj 14:45
Mila:
a) proste równoległe mają jednakowe wsp. kierunkowe, zatem
| | √3 | |
−1= |
| *√3+b oblicz b i wstaw do wzoru (*) |
| | 2 | |
b)proste prostopadłe: a
1*a
2=−1
y=a
2*x+b
oblicz a
2 i b oblicz jak poprzednio
27 maj 15:28
Eta:
| | √3 | | √3 | |
f(x)= |
| *x+5 wsp. kier. a1= |
| |
| | 2 | | 2 | |
a) g(x)= a
1(x−x
A)+y
A ⇒ g(x)=.....
| | 1 | |
b) g(x)= − |
| *(x−xB)+yB ⇒ g(x)=..... |
| | a1 | |
27 maj 15:30