Szereg liczbowy - kryterium ilorazowe
student_x: Witam, mam problem dotyczący kryterium ilorazowego w szeregach liczbowych. Otóż nie zawsze wiem
jak przewidzieć, mając dany wyraz a
n, postać b
n. Na przykład:
∞
n=1
| | 2 | |
Mam rozwiązanie tego zadania i wiem, że bn = ( |
| )n. Nie mogę tylko dojść do tego, |
| | 3 | |
dlaczego akurat taka postać b
n została przyjęta. Za odpowiedź z góry dziękuję.
27 maj 16:20
Krzysiek: dobierasz taki ciąg by granica była skończona, w tym przypadku korzystasz z tego, że:
| | sin(π/3n ) | |
zatem: |
| =1 dla n→∞ |
| | π/3n | |
| | π | | 1 | | 2 | |
więc dobieramy ciąg: bn = |
| * |
| =( |
| )n (ten drugi ułamek by ten drugi |
| | 3n | | π/2n | | 3 | |
sinus w szeregu zmierzał do 1 )
27 maj 16:25
student_x: Ok, już rozumiem. Dzięki wielkie!
27 maj 16:35