Jang Man Wol:
√(xs+3)2+(ys−4)2=
√(0−xs)2+(7−ys)2 /
2
(x
s+3)
2+(y
s−4)
2=x
s2+(7−y
s)
2
x
s2+6x
s+9+y
s2−8y
s+16=x
s2+y
s2−14y
s+49
6x
s+6y
s−24=0
6x+6y−24=0 równanie symetralnej w postaci ogólnej
6y=−6x+24
y=−x+4 równanie symetralnej w postaci kierunkowej
Inny sposób
Współczynnik kierunkowy (m) prostej przechodzącej przez punkty A i B
Współczynnik kierunkowy (m
1) prostej prostopadłej do prostej AB
m
1=−1
Współrzedne środka (S) odcinka AB
Równanie symetralnej odcinka AB przechodzącej przez punkt S ma postac
y=m
1(x−x
s)+y
s
y=−x+4