matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
procent składany
pan:
oblicz wiedząc ze kn=k(1+p)n kn=200zł k=100zł p=6%
27 maj 07:24
Basia:
podstawiasz i masz 200 = 100(1+0,06)
n
/:100 (1,06)
n
= 2 /log
10
n*log(1,06) = log(2)
log(2)
n =
log(1,06)
logarytmy odczytujesz z tablic (kalkulatora) i liczysz
27 maj 08:09