podaj przykład reguły tworzenia ciągu
kwiejk:: 3,6,11,
27 maj 13:36
kwiejk:: pomozecie
27 maj 14:05
Trivial:
a
1 = 3;
a
2 = 6;
a
3 = 11;
Można do tego dopasować np. funkcję kwadratową.
An
2 + Bn + C = a
n;
n = 1: A + B + C = 3 (1)
n = 2: 4A + 2B + C = 6 (2)
n = 3: 9A + 3B + C = 11 (3)
Rozwiązanie:
(2)−(1): 3A + B = 3 (a)
(3)−(2): 5A + B = 5 (b)
Dalej:
(b)−(a): 2A = 2 → A = 1;
Z równania (a):
3*1 + B = 3 → B = 0;
Z równania (1):
1 + 0 + C = 3 → C = 2
A zatem taki ciąg może być tworzony np. przez a
n = n
2 + 2.
Oczywiście można było zgadywać.
27 maj 15:33