geometria analityczna
mirek: 1.oblicz dlugosc odcinka AB oraz wyznacz wspolrzedne Srodka tego okregu A=(−4,2) B={5,−8)
2.A=[5,8] oblicz B jesli S[−1,−2] jest srodkiem
27 maj 20:54
Mila: 1) |AB|=
√(5+4)2+(−8−2)2=
√92+102=...
2)
oblicz współrzędne punktu B, a potem długość AB według podanego schematu.
27 maj 21:27
Gustlik: Wektorami:
ad 1.
A=(−4,2)
B={5,−8)
AB→=[5−(−4), −8−2]=[9, −10]
|AB|=√92+(−10)2=√181
Środek − jak zrobiła Mila.
ad. 2.
A=[5,8] oblicz B jesli S[−1,−2] jest srodkiem
Też najlepiej z wektorów:
AS→=[−1−5, −2−8]=[−6, −10]
SB→=AS→=[−6, −10]
SB→=[x−(−1), y−(−2)]=[x+1, y+2]
x+1=−6, y+2=−10
x=−7, y=−12
B=(−7, −12)
27 maj 23:10