Geometria analityczna
Bruno: Punkty A(−2;0) i B(8;0) są wierzchołkami trójkąta prostokątnego ABC
o przeciwprostokątnej AB i polu równym 15.Oblicz współrzędne
punktu C i promień okręgu wpisanego w ten trójkąt.
27 maj 14:20
Bruno: pomożecie
27 maj 15:42
Mila:
AB=10
PΔ=15=1/2*10*h
h=3
Środek AB:
S=(3,0)
Kreślimy okrąg o środku S=(3,0) i promieniu r=5
równanie okręgu:
(x−3)2 +y2=25
kreślimy proste y=3 i y=−3 otrzymujemy 4 wierzchołki (C1,C2,C3,C4 )
Δ prostokatnych (kąt wpisany oparty na średnicy jest prosty)
Algebraicznie obliczamy wstawiając do rownania okręgu liczbę 3 i −3
No to licz.
27 maj 15:45
Bruno: dzieki
27 maj 15:47
Mila:
27 maj 15:48
Bruno: czekaj, a dlaczego kreślimy proste y=3 i y=−3?
27 maj 16:12
Bruno: juz rozumiem
27 maj 16:18
Bruno: no dobrze ale jak już doszedłem, że C(7;3) to trzeci wierzchołek, to jak obliczyc promień
okręgu wpiasanego w ten trójkąt
27 maj 16:20
Bruno: może ktoś wytlumaczyć jak dalej to zrobić
27 maj 16:26
Mila: PΔ=1/2*10 *3=..
PΔ=p*r, gdzie p to połowa obwodu Δ.
Trójkaty są przystające, oblicz przyprostokątne, obwód i skorzystaj z drugiego wzoru na pole.
27 maj 16:33