rownanie rozniczkowe
pigletek: rownanie rozniczkowe
Mam x''+x'−2x=e−t
rozwiazanie rownania jednorodnego, jesli dobrze zrozumialem, wyszlo mi C1*e−2t + C2*et
Jak dalej postepowac, aby rozwiazac rownanie niejednorodne metoda wspolczynnikow
nieoznaczonych?
27 maj 23:39
Andrzej: przewidujesz rozwiązanie w postaci x = m*e
−t
obliczasz x' i x''
wstawiasz do równania niejednorodnego i porównując z prawą stroną obliczasz m
| | 1 | |
wynik x = C1*e−2t + C2*et − |
| e−t |
| | 2 | |
27 maj 23:59
pigletek: moglbys to rozpisac? bo nie za bardzo rozumiem, albo jakis link z dobrym tlumaczeniem
zagadnienia
28 maj 00:11
Andrzej: x=m*e
−t
x' = −m*e
−t
x'' = m*e
−t
wstawiam do x'' + x' −2x = e
−t
m*e
−t − m*e
−t −2m*e
−t = e
−t
−2m*e
−t = e
−t
−2m = 1
28 maj 00:15
pigletek: dzieki
28 maj 00:23