matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
twierdzenie sinusów
Michaś:
Czy istnieje trójkąt, w którym dwa kąty mają miary 45 stopni i 60 stopni, a dwa boki mają długość 3 i
√
6
?
27 maj 18:47
Basia:
3
6
6
√
2
=
=
= 3
√
2
√
2
2
√
2
2
√
6
= U{2
√
6
}{
√
3
= 2
√
3
√
3
2
więc tak być nie może no to inaczej
√
6
2
√
6
=
= 2
√
3
√
2
2
√
2
3
6
2*3
=
=
= 2
√
3
√
3
2
√
3
√
3
z tego wynika, że taki trójkąt istnieje
27 maj 19:45