równanie macierzowe
marcin: Witam wszystkich
mam pewien problem z równaniem macierzowym, oczywiście wiem jak liczyć to dla macierzy
kwadratowych, ale gubię się przy takim zadaniu:
Rozwiązać ax=b
a=
| 2 3 1 2 1 |
| 1 4 2 1 2 |
|−1 1 1−1 1 |
| 5 5 1 5 1 |
b=
| 1 |
| 3 |
| 2 |
| 0 |
x= b* a
−1, ale co dalej jeśli macierz jest 4x5?

z góry dzięki za odpowiedź i pozdr
27 maj 11:52
marcin: podbijam, bo wszystkim jak zwykle się odpowiada, a jak jest coś banalnego tak jak tu to już
nie...
27 maj 12:25
Krzysiek: po pierwsze: ax=b czyli: x=a−1b ( o ile det(a) ≠0 )
tylko, że macierz 'a' nie jest kwadratowa, więc nie można znaleźć macierz odwrotną
'x' jest wymiaru 5 na 1
więc musisz rozwiązać układ 4 równań o 5 niewiadomych
27 maj 13:05
marcin: jasne, co do kolejności to wiem że się pomyliłem, ale nie do końca rozumiem w jaki sposób to
zapisać:
wystarczy cos w stylu:
2x+3y+x+2t+u=1
x+4y+2z+t+2u=3
−x+y+z−t+u=2
5x+5y+z+5t+u=0
i z tego układu równań liczyć dalej? co z zadaniowym x−em?
27 maj 13:33
27 maj 13:39
marcin: wiem jak liczyć Gaussem, tylko po prostu macierz nie jest kwadratowa, dlatego mam problem żeby
zrozumieć co robi się w takim wypadku i tego głównie dotyczyło pytanie w pierwszym poście− nie
jak rozwiązywać równania tą metodą tylko ogólnie co robić kiedy macierz nie jest macierzą
kwadratową.
Sorry za nieogarnięcie, może już to napisałeś ale jeśli tak to pokaż jak krowie na rowie w
którym miejscu
27 maj 13:44
Krzysiek: właśnie jak nie jest kwadratowa to nie możesz pomnożyć przez macierz odwrotną, tylko
rozwiązujesz układ równań np. metodą eliminacji gaussa, sprowadzając macierz do postaci
schodkowej
27 maj 13:46
marcin: rozumiem, ale przecież w pewnym momencie macierz będzie wyglądać w ten sposób
| 1 0 0 0 liczba |
| 0 1 0 0 liczba |
| 0 0 1 0 liczba |
| 0 0 0 1 liczba | oraz po prawej stronie w kolumnie wyników inne
ta postać wystarczy już do podania rozwiązania czy trzeba z pozostałą 5 kolumną również coś
zrobić?
27 maj 13:53
marcin: .
27 maj 16:05
Krzysiek: masz 4 równania, niewiadomych więc na pewno nie będzie jednoznacznego rozwiązania
wykonując te operacje na wierszach przecież na 5 kolumnę też je robisz. Popatrz na przyklad z
wiki, wystarczy jak sprowadzisz do postaci schodkowej, już nie musisz wyzerować te elementy
powyżej jedynek (nawet jedynek tam nie musisz mieć...)
27 maj 16:19
Krzysiek: "masz 4 równania 5 niewiadomych..."
27 maj 16:20
marcin: Dzięki, teraz już wszystko kumam, wystarczyło zajrzeć na wiki. Pozdro
27 maj 16:41