granica
kinga: lim((2n+32n−5)n)=lim(1+82n−5)n=?
27 maj 12:44
Krzysiek: skorzystaj z liczby 'e' do obliczenia tej granicy
27 maj 13:06
kinga: wiem, że (1+1n)n=e, ale jak to wykorzystać, jeśli w mianowniku jest jeszcze oprócz "n"
inny wyraz?
27 maj 13:11
POKÓJ: (1 + an)1/an = e
oczywiście przy n dążącym do nieskończoności./
27 maj 13:12
Krzysiek: i przy założeniu, że an →0
27 maj 13:21
kinga: czyli wg tego co mówi POKÓJ to mam sprowadzić to do takiej postaci:
(1+82n−5)2n−58=e, ale jak potem połączyć to z zadaniem, jeśli wiąże się to z n
przy potędze?
27 maj 13:58
Krzysiek: [(1+82n−5)2n−58]8n/(2n−5)
nawias kwadratowy zmierza do 'e' a potęga zmierza do 4 zatem całość zmierza do e4
27 maj 14:10