całka
cin: jak rozwiązać całkę: sinax sinbx dx , gdzie a jest różne od b
27 maj 23:18
Basia:
to jest ∫(sinax)*sin(bx) dx ?
27 maj 23:20
cin: tak
27 maj 23:23
Basia:
cosA − cosB = −2sin
A+B2sin
A−B2
A+B = 2ax
A−B = 2bx
2A = 2ax+2bx
A = ax+bx
B = ax−bx
sin(ax)*sin(bx) = −
12*[ cos(a+b)x − cos(a−b)x]
J = −
12*[ ∫cos(a+b)x dx − ∫cos(a−b)x dx ]
z tym już sobie chyba poradzisz, tyle, że warunek a≠b
nie jest wystarczający
musi jeszcze być
a≠ −b
czyli "po ludzku" a+b≠0 i a−b≠0
przypadek a= −b trzeba zrobić inaczej
wtedy mamy
∫sin(−bx)*sin(bx) dx = ∫−sin
2(bx) dx
27 maj 23:35
Mila: No właśnie szukałam wzoru, bo nie pamiętałam.
27 maj 23:37
cin: a możesz mi powiedzieć skąd takie równanie?
sin(ax)*sin(bx) = −1/2*[ cos(a+b)x − cos(a−b)x]
27 maj 23:44
cin: już znalazłem skąd wziął się ten wzór.
Dzięki wielkie za pomoc
27 maj 23:55
Mila: Coś mi komputer fiksuje. Ale znalazłeś, to ok. Wczoraj robiłam tę całkę, ale zanim się
wygrzebałam to Nasza Basia napisała.
28 maj 00:01