matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
tożsamości
lolek:
sprawdź:
tg
2
x−sin
2
x
= tg
4
x
1−tg
2
*cos
2
27 maj 14:51
Mila:
rozpiszę osobno licznik i mianownik Licznik:
sin
2
x
sin
2
x−sin
2
x*cos
2
x
−sin
2
x=
=
cos
2
x
cos
2
x
sin
2
x*(1−cos
2
x
sin
4
x
=
=
cos
2
x
cos
2
x
sin
2
x
mianownik; 1−
*cos
2
x=1−sin
2
x=cos
2
x
cos
2
x
stąd:
sin
4
x
sin
4
x
:cos
2
x=
=tg
4
x
cos
2
x
cos
4
x
L=P
27 maj 15:18
lolek:
dzięki !
27 maj 15:21
Mila:
27 maj 15:29