Postać kanoniczna i iloczynowa
Diego662: Do wykresu funkcji należą punkty A(2,2) i B(3,1). Podaj postać kanoniczną i iloczynową, jeśli
to możliwe.
27 maj 21:59
Mila: Coś z tą treścią niezbyt dobrze jest, Dokładniej napisz.
27 maj 22:01
Diego662: W zeszycie niestety mam tylko tyle napisane, ale chodzi o to, że mam podane te 2 punkty, które
należą do wykresu funkcji i trzeba z tego wyliczyć a,b i c, żeby móc podać wzór na postać
kanoniczną i iloczynową. Mam rozwiązanie do tego, zaraz je napisze, tylko nie rozumiem
dlaczego za "a" automatycznie jest wpisywana liczba 1.
A(2,2) [x:2; y:2]
B(3,1) [x:3; y:1]
( Akapitami będzie rozdzielone to, co ma być zamknięte w klamre { )
2=22+2b+c
1=32+3b+c
2=4+2b+c
1=9+3b+c
−2=2b+c
−8=3b+c
c=−2−2b
−8=3b+(−2−2b)
c=−2−2b
−8=3b−2−2b
( Koniec klamr )
c=−2−2b
b=−6
c=10
f(x)=x2−6x+10
Δ=36−40=−4
Brak miejsc zerowych
p=62=3
q=44=1
f(x)=(x−3)2+1
27 maj 22:15
krystek: W treści powinno byś podane : funkcji y=x2+bx+c
27 maj 22:18
krystek: Inaczej zadania nie zrobisz , liczenie wskazuje ,że tak winna podana być treść.
27 maj 22:19
Diego662: Ano chyba, że tak. Możliwe, że przeoczyłem to przy przepisywaniu treści. Dzięki
27 maj 22:22
Mila: Być może wcześniej podano taki wzór.
y=x2 +bx+c
Nie widzę innej możliwości.
w tym przypadku nie można ustalic postaci iloczynowej.
27 maj 22:26
krystek: Witaj Mila ,wczoraj nie było mojej reakcji na Twoje powitanie ,ponieważ czas iść było do
łóżeczka.
27 maj 22:28
Diego662: Tak jest, można podać tylko ogólną i kanoniczną. Thx
27 maj 22:30
Mila: Witam Cię Krystek.
27 maj 22:38