całki nieoznaczone
student: jeszcze jedna całka: ∫2*2
xdx prosze o pomoc
27 maj 19:33
27 maj 19:34
student: no popatrz, jaki pomocny jesteś

pytanie, wyjdzie 2x* 2x/ln2 + c ?
27 maj 19:38
student: 2x*2x/ln2+c, mała pomyłka.
27 maj 19:39
Maslanek: | 2x+1 | |
| + C raczej  |
| 2 | |
27 maj 19:39
Maslanek: ln2 oczywiście w mianowniku
27 maj 19:40
student: a skąd taki wynik u Ciebie

?
27 maj 19:41
Maslanek: 2*2
x = 2
x+1
| | 2x | |
albo 2=const. więc wyrzucam przed całkę. Wtedy ∫2x dx = |
| |
| | ln2 | |
27 maj 19:46
student: czy ktoś mógłby powiedzieć jak wygląda prawidłowy wynik?
27 maj 19:46
student: tylko, że ja mam w odp tak: 2*2x/ln2
27 maj 19:48
Maslanek: to to samo...
27 maj 19:49
Basia:
| | 2x | |
(2x)' = 2x*ln2 ⇒ [ |
| ]' = 2x |
| | ln2 | |
stąd
| | 2x | | 2x+1 | |
∫2*2x dx = 2∫2x dx = 2* |
| +C = |
| +C |
| | ln2 | | ln2 | |
przecież podali Ci już prawidłowy np.
Maslanek
27 maj 19:50
student: chodzi mi po prostu o to, czy ta dwojka na poczatku zostaje nieruszona? bo z tej odp wynika że
tak, a chce rozwiać watpliwości.
27 maj 19:50
Maslanek: Wiesz co to działania na potęgach?
27 maj 19:51
Basia:
możesz zostawić w postaci z lewej lub zapisać w postaci z prawej
one są równoważne
27 maj 19:52
student: dziękuję bardzo
27 maj 19:53