matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 7.4.2016
Zadania
Odp.
2
(:
:::rysunek::: Oblicz tgα (kąt między a i c)
3
AxxD:
:::rysunek::: Podany przedział zapisz za pomocą wartości bezwzględnej.
5
xxxy:
2
W trojkacie prostokatnym ABC o przyprostokatnych AB i AC mamy AB: AC =
.
5
Wysokosc AD dzieli przeciwprostokatna ABC na odcinki BD oraz DC. Oblicz BD : DC.
9
pata:
liczby −3 i 6 są pierwiastkami wielomianu w(x) = x
3
+ 5x
2
− 42x − 144. Oblicz iloczyn wszystkich pierwiastków wielomianu w.
3
pata:
liczby x
1
, x
2
są pierwiastkami równania 2x
2
+ 12
√
3
x + 1 = 0. Oblicz
x
1
x
2
+
x
2
x
1
Zakoduj cyfry: setek, dziesiątek i jedności otrzymanego wyniku
4
Marek:
Wyznacz miarę kąta ostrego x jeśli:
1
gkpl:
:::rysunek::: Rozwiąż trójkąt prostokątny,jeśli
1
Marek:
Wyznacz rownanie prostej przechodzącej przez punkt A=(3pierwiastki z 3 ; 2 ) i nachylonej do osi OX pod katem 150 stopni
1
Krzycho:
Punkt D nalezy do boku BC trojkata rownoramiennego ABC, w ktorym |AC|=|BC|.odcien AD dzieli trijkat ABC na dwa trójkąty rownoramienne w taki sposob ze |AD|=|CD| oraz |AB|=|BD|. Udowodnij
2
Ann:
Udowodnij, że jeżeli a
2
+ b
2
≤2 i a, b ℯℛ to |a+b|≤2
0
Edek11:
Promien okregu wpisanego w trojkat rownoboczny jest o 5 cm krótszy od promienia okregu opisanego na tym trójkącie. Oblicz jego pole
2
Tomek:
Współrzędne prostokątne płaskie wynoszą: punktu A 55 43 63 , 35 59 95
3
Robert:
Punkty A=(−3,0) B=(4,−1) C=(9,4) sa kolejnymi wierzchołkami rombu. Oblicz współrzędne wierzchołka D oraz pole tego rombu
1
Dawid123:
Sprawdz czy trojkat o wierzchołkach A=(−2,−1) B=(4,1) C=(3,4) jest prostokątny.
4
Kinga:
pierwiastek trzeciego stopnia z 576 to ?
2
yenn:
lim (1− (2/2*3))*(1−(2/3*4))*.....*(1−2/(n+1)(n+2)) n→
∞
1
batman:
Oblicz tg(α+90*) wiedząc, że cosα=0,8 i α∊(270*,360*)
2
;):):
http://matematyka.pisz.pl/forum/320611.html
Pomógłby mi ktoś bo robię i się gubie
2
Bizi:
Trzymetrowy posąg stoi na cokole o wysokości 4 m. W jakiej odległosci od podstawy cokołu powinien stanąć turysta, aby kąt pod jakim widzi posąg (kąt γ, link do zdjęcia poniżej), był
2
Ciekawy:
Moja nauczycielka od matematyki mówi, że w zadaniu sinx−cosx=
√
3
/2 nie można podnieść obu stron do kwadratu.
8
Kinga:
Z trzech stopionych metalowych kul o średnicy 4, 8 i 12 wykonano półkulę. Oblicz pole powierzchni całkowitej tej półkuli. Robiłam to zadanie na kilka sposobów liczyłam objętości
6
matma:
Mam takie zadanie: Rozwiązaniem układu równań { x+y/2 +x=2 x−y/2 + y=1 jest para liczb?
5
janekjanek:
Oblicz
3
1
64 do potęgi
*
2
2
4
a)
(2
√
2
)
2
2
Rogal:
Wierzchołki trójkąta ABC mają współrzędne A=(0,0), B=(12,4) i C=(8,6. Symetralna odcinka AC przecina prostą BC w punkcie D. Wyznacz współrzędne punktu D.
17
mat:
mam funkcję
√
5x
4
+3x
4
i mam wyliczyć jej ekstrema
5
Beta:
Rzucamy dwa razy kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwa zdarzeń:1. Iloczyn oczek jest mniejszy od 5 2. Na przynajmniej jednej kostce wypadlo 5 lub 6
2
justynka:
Klasa trzecia przygotowała losy mikołajkowe dla wszystkich 30 uczniów. oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń:
7
5-latek :
Dobry wieczor
Milu
Chcialby się zajac teraz ćwiczeniem nr 37 str 61
2
Kinga:
Z trzech stopionych metalowych kul o średnicy 4, 8 i 12 wykonano półkulę. Oblicz pole powierzchni całkowitej tej półkuli. Robiłam to zadanie na kilka sposobów liczyłam objętości
0
kp:
Odległość środka podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego od jego krawędzi bocznej jest równa 6, zaś krawędź boczna tworzy z płaszczyzną podstawy kąt o mierze 30 stopni. Oblicz
2
pork:
Znajdź przedziały wypukłości i punkty przegięcia funkcji: a) y = x ln x; .
2
matma:
Dla jakich argumentów funkcja f(x) = (x−2)(3−3x) przyjmuje wartości większe od (−6)?
0
human:
rozwiąż równanie cos x + sin 3x = 0 jak postępować z takimi zadaniami?
6
helpX:
Cześć może mi ktoś wytłumaczyć jak się pozbyć mianownika po prawej stronie.
2
Kinga:
Pole powierzchni półkuli o promieniu 6 jest równe : wyszło mi że 72π czy to jest dobrze?
1
Ori:
(sinx)
2
+ (siny)
2
=3/4 ; x+y=5π/12
1
Kombinator:
Ze wszystkich dwucyfrowych liczb naturalnych losujemy jedną liczbę. Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania liczby podzielnej przez 6 lub przez 4?
1
Kinga:
Jeśli promień kuli zwiększymy o 50%, to pole powierzchni kuli wzrośnie o: A) 50% B) 100% C) 125% D) ponad 150%
0
Dave:
prosze o pomoc w rozwiązaniu:
0
Kasia:
Jak sporządzić 100 cm 3 0,1 molowego roztworu KCl mając do dyspozycji 1 molowy KCl?
2
mat:
dany jest ostrosłup prawidłowy czworokątny w którym odległość środka wysokości od krawędzi bocznej=k, a odglegość tego środka od ściany bocznej=d. Wyznacz V
6
jaaa:
(x−1)
2
−x(x−3)≥(x+2)
2
−7
20
320869
5
Karolek04:
Uprośc wyrażenie
2
Patric:
Proszę o pomoc i podpowiedzi jak rozwiązać te całki:
2
123123:
Proszę o rozwiązanie tego zadania:
http://s10.ifotos.pl/img/loljpg_ssxpxen.jpg
1
batman:
Oblicz tg(α+90*) wiedząc, że cosα=0,8 i α∊(270*,360*)
1
desperatka:
Ile rozwiązań należących do przedziału (0,6π> ma równanie 2sin2x=sinx?
9
Kala:
Hejka pomożecie mi w tym zadaniu ?
√
n
2
+n
−n
4
AxxD:
x
3
− 7x
2
+ 2x − 14 = 0
30
Paulina E.C.H:
W pewnej klasie liceum jest 15 dziewcząt i 10 chłopców. Wybieramy losowo z tej klasy jednocześnie trzy osoby. Oblicz prawdopodobieństwo, że wśród wybranych osób jest.
1
Krzysiek:
Kto się dostał do następnego etapu Pangei?
0
ja:
:::rysunek::: Zbadano zależność stażu pracy (X) oraz wydajności pracowników (Y). Otrzymano rozkłady (tabela).
1
troublemaker:
Wśród stożków o tworzącej mającej dł. 4cm znajduje się ten, którego objętość jest najmniejsza. Wyznacz promień r podstawy i wysokość h tego stożka. Podaj jego największą objętość V.
0
anka:
2log
1/6
+log9
=
log16−log4
1
weraa:
Promienie okręgu wpisanego w trójkąt i opisanego na tym trójkącie wynoszą odpowiednio 2 i 5. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej bryły powstałej w wyniku obrotu tego trójkąta
5
pafrykk:
Równanie kwadratowe kx
2
−(k
2
+4)x+1=0 ma dwa różne pierwiastki. Znajdź tę wartość parametru k, dla której suma pierwiastków danego równania jest najmniejsza oraz największa.
3
Łukasz :
W trapezie ABCD poprowadzono przekątne, które przecięły się w punkcie S. Uzasadnij, że trójkąty ABS i CDS mają te same miary kątów.
2
zuza:
log0,25/log4=
4
Abc:
Prosilbym o sprawdzenie tych zadan, wszystko podalem jak zrobilem i odpowiedzi, tylko rysunkow brak
1
seba:
2log
1/6
+log9/log16−log4 /−dzielimy
1
tomek:
jak napisać pętlę, którą przerywa wpisanie przez użytkownika pustego tekstu? jaki warunek w pętli?
10
ojojojoj:
3n
9n
lim
n
→
+
∞
=
−
√
n
2
+1
3
√
n
4
+1
5
Beata:
Wyznacz rząd macierzy A=10 14 −12 11 16 17 3 −3 9 16
2
Abc:
4=a
√
2
?
2
Misia:
16. Długości dwóch boków trójkąta wynoszą 3 cm i 5 cm, a promień okręgu wpisanego w ten trójkąt jest równy 1 cm.
2
Anoninm:
Prawdopodobieństwo proszę sprawdzić czy mam dobrze. Mila: ze zbioru cyfr 1,2,3,4,5,6,7 wylosowano kolejno bez zwracania dwie cyfry i utworzono z
21
nie:
długości dwóch boków trójkąta wynoszą 3 cm i 5 cm,a promień okręgu wpisanego w ten trójkąt jest równy 1 cm. Oblicz długość trzeciego boku trójkąta
1
Mila:
ze zbioru cyfr 1,2,3,4,5,6,7 wylosowano kolejno bez zwracania dwie cyfry i utworzono z nich liczbę dwucyfrową. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia. A− co najmniej jedna cyfra tej liczby
1
DAniel:
Sprawdź czy ciąg a
n
=
n−1
4
jest ciągiem geometrycznym
7
DAniel:
Liczby: log
5
1
2
5
, x−2 , x+2 są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego. Oblicz x
16
Pati18773:
Wyznacz sumę występujące we wzorze ciągu (a
n
) i oblicz jego granicę:
0
hqw:
Podstawą ostrosłupa ABCDS jest kwadrat ABCD. Krawęź boczna SD jest wysokością ostrosłupa, a jej długość jest trzy razy większa od długości krawędzi postawy. Oblicz cosinus kąta między
15
Kotecek :
4sinx+7cosx=4 a)nie ma rozwiązań
1
DAniel:
Suma n początkowych wyrazów pewnego ciagu wyraża się wzorem S
n
= 2
n
−
1
. Oblicz a
5
2
DAniel:
liczby 2,y,50 są trzema kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego. Oblicz y i q
1
k:
x
2
y
2
Znajdź c gdy dane jest równanie hiperboli
−
= −1
225
64
12
Przemysław:
Wg mnie lepiej pytać jak się nie rozumie niż nie pytać i tkwić w błędzie. "To widać" niczego nie dowodzi.
3
justynka:
Rozwiąż równanie: (2−
√
3
)
x
−
√
3
=2
1
DixonSwixon:
Witam. Poniżej zamieszczam 2 zdjęcia.Bardzo was proszę pomóżcie co to za podręcznik nie potrafię go wyszukać.
4
klaudus:
środkiem odcinka AB w którym punkt B ma współrzędne B= ( 2 −9 )jest punkt S ( 1 −2 ) punkt A ma współrzedne?
3
olka:
Iloczyn liczby pierwiastek z 2+ pierwiastek z 3 (przy czym 2 i 3 są pod jednym pierwiastkiem i dodatkowo 3 jest jeszcze pod drugim pierwiastkiem i tak samo jest z liczba odwrotnosci) i
3
DAniel:
oblicz przybliżoną wartość logarytmu , przyjmując log6 ≈ 0,8
4
qazxsw21:
:::rysunek::: To znowu ja
0
MIiki:
Dłuższa podstawa trapezu równoramiennego ma długość 4cm, a jego obwód 10cm. niech x będzie długością ramienia trapezu. Wykaż że funkcja P(x)=
√
(5−x)
2
(2x−1)
opisuje pole tego trapezu
10
PrzyszlyMakler:
1) log
2
5 = m, więc log
2
100 =
4
DixonSwixon:
Witam potrzebuję pomocy.Mam 3 zadania z przedziałami do zrobienia a mam tylko jedno , bardzo bym prosił o wytłumaczenia jak to się robi.
3
DAniel:
Oblicz a , jeśli log
a
13
=
1
2
10
peterek_w:
Oblicz, ile jest liczb siedmiocyfrowych, w zapisie których występują dokładnie dwie dwójki i dokładnie trzy trójki.
6
DixonSwixon:
Witam.potrzeubje pomocy z tymi zadaniami dwoma. Z góry dziekuję.
2
maciek34:
Czesc,
2
Mateusz:
Punkt A=(−
3
2
,a) nalezy do wykresu funkcji y= 9
x
. Oblicz a
8
Alicja:
1
4
9
16
25
Podaj wzór pięciowyrazowego ciagu:
,
,
,
,
2
3
4
5
6
9
lilka:
x+3
f(x) =
x
2
−9
5
Michał:
5
n
−4
n
an=
5
n
+4
n
Proszę o pomoc
4
helpX:
log
(x−3)
16 = −2
1
MAX:
log
4
9 + log
2
6 = A. log
2
18
7
Jutro sprawdzian ze stereometr:
akwarium ma kształt prostopadłoscianu w wymiarach podstawy 5dm i 30 cm oraz wysokosci 800mm.
5
Mateusz:
Oblicz log
2
(
3−log
√
2
do potęgi
√
2
/2)
3
kjhgf:
Do windy na parterze 9−piętrowego bloku weszło 5 osób. Na ile sposobów mogą one wysiąść na piętrach jeśli kolejność opuszczania windy nie jest ważna oraz:
2
Mateusz:
1
Rozwiąż równanie 3
x
2
−3
=
x
9
4
wielomian:
moglby ktos podzielic pisemnie wielomian W(x)=6x
4
+10x
3
+ax
2
−15x+b przez wielomian P(x)=3x
2
+5x−7 ?
3
kurt:
Mamy trzy pudełka: w pierwszym znajduje się 6 kul ponumerowanych kolejnymi liczbami od 1 do 6, w drugim – 4 kule ponumerowane kolejnymi liczbami od 1 do 4, a w trzecim – 5 kul
3
mk:
Kombinatoryka. Ile jest wszystkich liczb naturalnych czterocyfrowych, w których cyfry się nie powtarzają i liczby te są większe od 2438? Poproszę z wyjaśnieniem, bo zawsze coś w takich
9
xd:
f(x) =
√
4−x
6
qazxsw21:
Hej witam, Policzyć pole obszaru ogr. krzywymi
8
Domcia:
|m+2| =
√
m
2
+ 1
24
janekjanek:
Oblicz 4
−2
*16
0,5
*32
0,4
3
qwe:
ile jest prostych stycznych do wykresu funkcji f(x)=3x−
4
x
i prostopadłych do prostej x+5y=0?
1
wojtek:
coś z fizyki siła F przylozona jest do ciala o masie m stojacego na powierzchni o wspolczynniku tarcia Mi
5
Jutro sprawdzian ze stereometr:
jaki jest wzór na: objętość czworościanu i pole powierzchni czworościanu?
z góry dzięki ^^
2
bartosz:
Pewna substancja radioaktywna ma masę 100g, a jej rozpad powoduje zmniejszenie masy cząstki
13
Marian :
Oblicz ile jest liczb ośmiocyfrowych w zapisie których każda z cyfr 1 2 3 4 występuje dokładnie raz i cyfry te występują w porządku rosnącym. W odpowiedziach jest: liczb z
1
matfiz:
Naszkicuj wykres i podaj wlasnosci funkcji ; a)f(x)=3 przez x
34
Marysia:
Jeden bok trójkąta ma długość 14, a wysokość opuszczoną na niego ma długość 12. Drugi bok trójkąta ma długość 15. Jaka jest dł. trzeciego boku
0
Dominik:
Współrzędne prostokątne płaskie wynoszą: punktu A 55 43 63 , 35 59 95
8
Radek:
Dzień dobry, mam takie zadanie sin2x + cos4x = 0
1
w:
rozwiaz nierównosc 2x
2
−16>0
1
Laura:
sin 12π/7 + cos (−18π/7). Jak policzyć to wyrażenie?
1
basia:
rozwiaz nierówność (x+3) (x−1)<0
1
Cola:
Dla jakich wartości p punkty A(2,2) B(4,0) C(0,p) są wierzchołkami trójkąta rozwartokątnego?
1
Kondrad:
punkty a(−1,3) ic)−5,5 sa przeciwległymi wierzchołka kwadratu ABCD. obli pole tego kwadtratu
5
Ola:
7
√
91
P=
2
2
Sprawdzenie zadania:
2x
2
−16>0 x
2
−8>0
1
Maciek:
Funkcja liniowa f(x)=−2x−b przyjmuje wartości dodatnie tylko dla x<2. Wyznacz współczynk b
4
Radek:
33
3n−1
Sprawdz czy liczba
jest wyrazem ciagu an=
27
2n+5
3n−1
33
=
2n+5
27
n ∊ N+
1
Radek:
Wyznacz wartosc parametru m dla których funkcja f(x)=I3m−5I x+2 jest rosnąca
36
renata:
1. Funkcja liniowa f opisana jest wzorem: f(x) = 4x2 + 2. a) Oblicz argument, dla którego wartość funkcji wynosi 10.
5
Adam:
Witam potrzebuje pomocy jak się rozwiązuje zadanie z całek