kotecek
Kotecek : 4sinx+7cosx=4
a)nie ma rozwiązań
b) ma dokładnie jedno rozwiązanie rzeczywiste
c)ma dokładnie dwa rozwiązania rzeczywiste
d) ma więcej niż dwa rozwiązania rzeczywiste
7 kwi 18:06
ICSP: d
7 kwi 18:07
Metis: Trzeba rozwiązać
7 kwi 18:07
Kotecek : jakaś wskazówka?
7 kwi 18:09
ICSP: | | π | |
x = |
| + 2kπ jest rozwiązaniem. |
| | 2 | |
7 kwi 18:10
Kotecek : jeż chyba wiem
7 kwi 18:10
Kotecek : czy 4= 4sin
2x +4 cos
2x
7 kwi 18:11
Kotecek : jednak nie to nic nie da
7 kwi 18:12
ICSP: Tak.
7 kwi 18:12
Kotecek : wzory redukcyjne?
7 kwi 18:13
ICSP: Przecież podałem Ci jedno z rozwiązań.
7 kwi 18:15
Kotecek : a jak to równanie rozwiązać
7 kwi 18:16
ICSP: Nie ma polecenia aby rozwiązać równanie. Masz tlyko znaleźć ilość rozwiazań a nie podać same
rozwiązania.
7 kwi 18:17
Mila:
Myślenie:
Równanie może mieć rozwiązanie jeżeli cosx=0⇔
Równanie ma nieskończenie wiele rozwiązań.
7 kwi 18:19
Kotecek : dziękuje wszystkim za pomoc
7 kwi 18:24
Dżin:

Przy takich odpowiedziach wystarczy wyznaczyć zbiór wartości funkcji f(x)=4sinx+7cosx
f(x) da się przedstawić w postaci f(x)=
√42+72sin(x+α) a wynika to ze wzoru
A*sinx+B*cosx=
√A2+B2sin(x+α) gdzie α jest kątem "a" przedstawionym na rysunku
Zbiór wartości funkcji f to (−
√65;
√65), więc funkcja y=4 przecina ów sinusoidę w
nieskończenie wielu miejscach, co wynika z interpretacji geometrycznej, tym samym dane
równanie ma więcej niż dwa rozwiązania rzeczywiste
7 kwi 18:28