Podaj dziedzine i miejsce zerowe funki
lilka:
Robie gdzies blad ale nie wiem gdzie. Moze mi ktos wytlumaczyc ?
Ja tak robie:
D= x
2 −9 > 0
x > 3 lub x> −3
R\{−3,3}
f(x) =0 ⇔ x+3 =0
f(x) =0 ⇔ x= −3
7 kwi 16:37
lilka: Pomoze ktos?
7 kwi 16:40
kochanus_niepospolitus:
po co x
2−9
> 0

wystarczy x
2 − 9
≠ 0
7 kwi 16:41
bartek:
ta funkcja nie ma miejsca zerowego
7 kwi 16:42
kochanus_niepospolitus:
no i jest dobrze ... funkcja ta NIE POSIADA miejsca zerowego
7 kwi 16:42
lilka: No ale dlaczego? Jak mam to zapisac?
7 kwi 16:43
kochanus_niepospolitus:
−3 ∉ Df
czyli brak miejsc zerowych
O ... tak możesz to zapisać
7 kwi 16:46
lilka: Dlatego ze −3 nie ma w tej funkcji?
Bo x≠ −3
?
7 kwi 16:46
lilka: Dzieki wielkie
7 kwi 16:47
Mila:

1) Mianownik różny od zera.
D:
x
2−9≠0⇔x≠3 i x ≠−3
D=R\{−3,3}
2) miejsce zerowe: tylko licznik możemy przyrównać do zera
x+3=0
x=−3∉D
brak miejsc zerowych.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Wykres f(x):
7 kwi 16:47