Rozwiąż nierówność. POMOCY
jaaa: (x−1)2−x(x−3)≥(x+2)2−7
7 kwi 20:40
Janek191:
Na początek wykonaj potęgowania i mnożenia
7 kwi 20:42
Jerzy:
Powymnażaj,wszystko na lewo i masz nierówność kwadratową
7 kwi 20:42
jaaa: i tak mi coś nie pykło.
7 kwi 20:49
Jerzy:
to pokaż obliczenia
7 kwi 20:50
jaaa: (x−1)² − x(x−3)≥(x+2)² − 7
(x−1)² − x² + 3x≥(x+2)² − 7
x² − 2x + 1 − x² + 3x ≥ x² + 4x + 4 − 7
−x² − 3x + 4 ≥ 0
Δ = 9 − 4 * 4 * −1 = 25
√Δ = 5
x€<−4;1>
to jest dobrze?
7 kwi 20:57
Jerzy:
Wygląda,że tak
7 kwi 20:58