Kombinacje
Marian : Oblicz ile jest liczb ośmiocyfrowych w zapisie których każda z cyfr 1 2 3 4 występuje
dokładnie raz i cyfry te występują w porządku rosnącym. W odpowiedziach jest: liczb z
| | | |
"jedynką" na początku jest | * 64 Liczb których pierwsza cyfra jest różna od 1 mamy |
| | |
| | | | | |
| * 63 i teraz nie rozumiem dlaczego użyto w tych obu przypadkach kombinacji. | |
| | | |
| | | |
i | czyli 3 elementowe podzbiory ze zbioru 7 elementowego. Ale to nie bierze też |
| | |
możliwości np 243 czyli liczby nie występują w porządku rosnącym
7 kwi 14:31
Marian : Mógłby mi to ktoś wytłumaczyć w prosty sposób?
7 kwi 14:31
Marian : Wiem że kombinacje występują gdy na przykład chcemy wybrać 3 osoby z 7 osobowej klasy i
kolejność nie ma znaczenia. Ale zastosowania w tym przypadku nie rozumiem przecież kolejność
ma znaczenie
7 kwi 14:35
matfiz: pomozecie w zadaniu
7 kwi 14:37
Marian : ?
7 kwi 14:50
matfiz: Napisac
Naszkicuj wykres i podaj wlasnosci funkcji
a)f(x)=3przez x
b)f(X)=8 przez x
c)f(x)=12 przez x
d)f(x)=1 przez 2x
7 kwi 15:04
matfiz: podzielone przez
7 kwi 15:05
Jerzy:
To proste
na początku 1
| | | |
cyfry 2,3,4 lokujemy na 3 miejscach z 7 | |
| | |
pozostałe 4 miejsca obsadzamy 6 cyframi 6*6*6*6 = 6
4
7 kwi 15:18
Marian : Ale można je też ulokować na przykład 432 co nie spełnia warunków zadania bo cyfry nie są
ułożone w porządku rosnącym. Gdzieś czytałem że kombinacje nie biorą pod uwagę kolejności i
właśnie tego nie rozumiem
7 kwi 15:27
Jerzy:
To kombinacje miejsc, a nie cyfr..te umieszczamy zawsze w kolejności 2,3,4
7 kwi 15:32
Jerzy:
Gdyby nie było tego warunku, to jeszcze musielibyśmy je permutować
7 kwi 15:33
Jerzy:
| | | |
Natomiast w drugim przypadku powinno być 5* | *63 |
| | |
7 kwi 15:41
Marian : I gdyby nie było tego warunku to jaki by był wynik? Usilnie próbuje to zrozumieć już coś mi
świta ale nie do końca
7 kwi 16:05
;-) : Dobra, już rozumiem dziękuję bardzo
7 kwi 16:08