planimetria
xxxy: | | 2 | |
W trojkacie prostokatnym ABC o przyprostokatnych AB i AC mamy AB: AC = |
| . |
| | 5 | |
Wysokosc AD dzieli przeciwprostokatna ABC na odcinki BD oraz DC. Oblicz BD : DC.
7 kwi 23:33
Przemysław: oznaczmy:
x − stała dodatnia, rzeczywista
|AB|:=5x
|AC|:=2x
wtedy:
|CB|=x*
√29
|AD|=:h − oznaczenie długości ΔABC
| | 100x2 | | 16 | | √29 | |
|CD|=√(2x)2−h2=√4x2− |
| =x √ |
| =4x |
| |
| | 29 | | 29 | | 29 | |
|BD|=x*
√29−|CD|
8 kwi 00:27
Bogdan:
| h | | y | | 4 | | 4 | | x | |
| = |
| ⇒ h2 = xy ⇒ |
| y2 = xy ⇒ |
| = |
| |
| x | | h | | 25 | | 25 | | y | |
8 kwi 00:59
Przemysław: No tak, zgubiłem 4 w mianowniku w ostatniej linijce.
Powinno być tam:
przepraszam za błąd
8 kwi 01:16
Zbyszko:
Hej Przemek, zgubiłeś i dodatkowo zamuliłeś rozwlekłym zapisem rozwiązanie zadania, takie
nieprzejrzyste zapisy rozwiązań odstraszają i utrwalają pogląd o tym, że szkolna matematyka
jest nieciekawa i trudna
8 kwi 01:31
Przemysław: @Zbyszko
Kolejny błąd:
8. linia powinno być "wysokości opuszczonej na BD" zamiast "długości"
Przepraszam. Jedyną pociechą jest to, że rozwiązanie jest b. proste w idei, bo z poważniejszych
rzeczy korzystam tylko z twierdzenia Pitagorasa i jednego wzoru na pole trójkąta.
Sądzę jednak, że nie powinienem był się wypowiadać − istnieje ryzyko wprowadzenia autora tematu
w błąd, za co również przepraszam.
Jeżeli autor czyta tę wypowiedź, to niech zauważy, że może być dla niego korzystnym
jeżeli zignoruje wszystkie moje poprzednie wypowiedzi w tym temacie.
Ograniczę umieszczanie potencjalnych rozwiązań do tych, które uznam za faktycznie dobre.
Dziękuję za wytknięcie mi błędu − myślę, że można przypuszczać, że Twoja uwaga przyczyni się do
poprawy stanu forum, chroniąc je od przynajmniej części tych moich wpisów, które są
potencjalnie lub realnie szkodliwe.
8 kwi 02:01
xxxy: W kazdym razie wszystkim dziekuje za poswiecenie czasu nad rozwiazaniem
8 kwi 16:59