matematykaszkolna.pl
planimetria xxxy:
 2 
W trojkacie prostokatnym ABC o przyprostokatnych AB i AC mamy AB: AC =

.
 5 
Wysokosc AD dzieli przeciwprostokatna ABC na odcinki BD oraz DC. Oblicz BD : DC.
7 kwi 23:33
Przemysław: oznaczmy: x − stała dodatnia, rzeczywista |AB|:=5x |AC|:=2x wtedy: |CB|=x*29
 1 
PΔABC=

*5x*2x=5x2
 2 
|AD|=:h − oznaczenie długości ΔABC
1 

*h*x*29=5x2
2 
 10x 
h=

29 
 100x2 16 29 
|CD|=(2x)2−h2=4x2

=x

=4x

29 29 29 
|BD|=x*29−|CD|
|BD| 
 29 
29−4*

29 

=

=29−4=25
|DC| 
29 

29 

8 kwi 00:27
Bogdan: rysunek
h y 2 

=

⇒ h =

y
2k 5k 5 
h y 4 4 x 

=

⇒ h2 = xy ⇒

y2 = xy ⇒

=

x h 25 25 y 
8 kwi 00:59
Przemysław: No tak, zgubiłem 4 w mianowniku w ostatniej linijce. Powinno być tam:
 29 29 
4*

a nie

29 29 
przepraszam za błąd
8 kwi 01:16
Zbyszko: Hej Przemek, zgubiłeś i dodatkowo zamuliłeś rozwlekłym zapisem rozwiązanie zadania, takie nieprzejrzyste zapisy rozwiązań odstraszają i utrwalają pogląd o tym, że szkolna matematyka jest nieciekawa i trudna
8 kwi 01:31
Przemysław: @Zbyszko Kolejny błąd: 8. linia powinno być "wysokości opuszczonej na BD" zamiast "długości" Przepraszam. Jedyną pociechą jest to, że rozwiązanie jest b. proste w idei, bo z poważniejszych rzeczy korzystam tylko z twierdzenia Pitagorasa i jednego wzoru na pole trójkąta. Sądzę jednak, że nie powinienem był się wypowiadać − istnieje ryzyko wprowadzenia autora tematu w błąd, za co również przepraszam. Jeżeli autor czyta tę wypowiedź, to niech zauważy, że może być dla niego korzystnym jeżeli zignoruje wszystkie moje poprzednie wypowiedzi w tym temacie. Ograniczę umieszczanie potencjalnych rozwiązań do tych, które uznam za faktycznie dobre. Dziękuję za wytknięcie mi błędu − myślę, że można przypuszczać, że Twoja uwaga przyczyni się do poprawy stanu forum, chroniąc je od przynajmniej części tych moich wpisów, które są potencjalnie lub realnie szkodliwe.
8 kwi 02:01
xxxy: W kazdym razie wszystkim dziekuje za poswiecenie czasu nad rozwiazaniem emotka
8 kwi 16:59