pr
pata: liczby −3 i 6 są pierwiastkami wielomianu w(x) = x3 + 5x2 − 42x − 144. Oblicz iloczyn
wszystkich pierwiastków wielomianu w.
7 kwi 23:22
zef: (x+3)(x−6)x...
7 kwi 23:23
mat: Schemat hornera albo podzielić wielomian W przez (x−6) lub (x+3) tak by obliczyć trzeci
pierwiastek
7 kwi 23:23
mat: Moim zdaniem szukany pierwiastek to −8, czyli odp. to 144
7 kwi 23:27
pata: @mat odpowiedź poprawna, ale jak to zrobiłeś?
7 kwi 23:39
Metis: Podziel schematem Hornera przez x−6.
7 kwi 23:48
pata: wychodzi mi reszta 1080
7 kwi 23:54
Metis: (x+3)(x−6)=x
2−3x−18
Niech x
3=p , wtedy:
(x
3 + 5x
2 − 42x − 144)=(x
2−3x−18)(x−p)
−px
2+3px+18p+x
3−3x
2−18x = x
3+5 x
2−42 x−144
x
3−3x
2−px
2+3px−18x+18p=x
3+5x
2−42x−144
x
3−x
2(3+p)+x(3p−18)+18p=x
3+5x
2−42x−144
3p−18=−42
3+p=−5
18p=−144
p=−8
p=−8
p=−8
x
3=−8
x
1*x
2*x
3=−3*6*(−8)=
144
7 kwi 23:57
ICSP: −3 , 6 są pierwiastkami wielomianu stopnia III, więc ten wielomian posaida dokładnie trzy
pierwiastki rzeczywiste których iloczny wyznaczamy za pomocą wzorów Viete'a:
| | −144 | |
x1x2x3 = −1 * |
| = 144 |
| | 1 | |
8 kwi 00:00
pata: już mi wszystko wyszło Hornerem. trochę na wydziwiałam, bo zapomniałam jak się to robi i
dlatego głupoty powychodziły. już wszystko jest okej, dzięki
8 kwi 00:04