Trojkat prostokątny
Dawid123: Sprawdz czy trojkat o wierzchołkach A=(−2,−1) B=(4,1) C=(3,4) jest prostokątny.
7 kwi 22:21
Janek191:

Oblicz:
I A B I , I BC I , I AC I
i sprawdź czy zachodzi
I AB I
2 + I BC I
= I AC I
2 ?
7 kwi 23:11
Dawid 123: Nie wiem jak
8 kwi 07:23
Aga1.: IABI=√22+62=
IBCI=√12+32=
IACI=√52+52=
8 kwi 07:49
5-latek : Dzien dobry
Aga1 
Można tez zbadac cosinus kata miedzy wektorami BA i BC .jeśli wyjdzie 0 to jest
8 kwi 08:22
Aga1.: Witaj 5−latek.
Pewnie,że można.
Można też skorzystać ze wzoru na długość odcinka
lub wyliczyć współczynniki kierunkowe prostych AB i BC i sprawdzić, czy a1*a2=−1
lub skorzystać z iloczynu skalarnego
8 kwi 08:38