trójkąty
Marysia: Jeden bok trójkąta ma długość 14, a wysokość opuszczoną na niego ma długość 12.
Drugi bok trójkąta ma długość 15. Jaka jest dł. trzeciego boku
7 kwi 13:38
kochanus (z komorki):
Oblicz pole trojkata
Znajac pole trojkata mozesz policzyc druga wysokosc
7 kwi 13:39
Jerzy:
Nie takie jest pytanie
7 kwi 13:41
Ajtek:

Z Δ ADC wylicz x. Następnie z Δ BCD wylicz szukaną długość boku.
7 kwi 13:46
Marysia: twierdzeniem pitagorasa wylicze x?
7 kwi 13:51
Ajtek:
Tak.
7 kwi 13:51
Marysia: Nie wiem czy w dobrą stronę idę : 142−x2+122=152 ?
7 kwi 13:54
Ajtek:
(14−x)2+122=152
7 kwi 13:54
Marysia: x2=115 ?
7 kwi 13:57
Ajtek:
Nie, która klasa?
7 kwi 14:00
Marysia: 3 liceum zaoczna, zaliczenie
7 kwi 14:00
Ajtek:
Wzorki skróconego mnożenia znasz?
7 kwi 14:01
Marysia: tak
7 kwi 14:02
Marysia: 14
2−2*14*x+x
2 ?
7 kwi 14:03
Ajtek:
To stosuj

.
7 kwi 14:03
Ajtek:
Dokładnie tak.
7 kwi 14:03
Marysia: zawiesiłam się
7 kwi 14:08
Ajtek:
To się odwieś. Ja tylko podpowiadam, sprawdzam.
7 kwi 14:09
Marysia: 196−28x+x2 . nie dodam −28x + x2 . Nie wiem jak dalej isc
7 kwi 14:11
Ajtek:
Masz równanie do rozwiązania:
196−28x+x2+144=225
7 kwi 14:12
kochanus (z komorki):
I teraz wszystko na jedna strone i liczysz delte
7 kwi 14:17
Marysia: 115=28x−x2 dobrze ?
7 kwi 14:19
kochanus (z komorki):
Jerzy ... faktycznie ... nie ma to jak pisac ukratkiem w pracy

Marysia −−− okey ... ale wszystko NA JEDNA STRONE
7 kwi 14:21
Jerzy:
Było wszystko na lewą stronę
7 kwi 14:22
Marysia: poczekaj bo teraz jak dam na jedna strone to minusy i plusy beda inaczej
7 kwi 14:22
Marysia: 115−28x+x2 =0 ? dobrze kminie?
7 kwi 14:24
Ajtek:
7 kwi 14:25
Marysia: b2−4ac , do tego wzoru mam podstawic?
7 kwi 14:28
Ajtek:
Tak, tylko dobrze podstaw. x2−28x+115=0
7 kwi 14:29
Marysia: czyli (x−28x)2+115=0 ?
7 kwi 14:33
matfiz: pomozecie w matematyce?
7 kwi 14:34
Marysia: ale nie bo wtedy wracam do punktu wyjscia
7 kwi 14:35
Marysia: a=1, b=28 c=115? i wtedy delta wychodzi 324
7 kwi 14:41
Marysia: ta delta nie za duza?
7 kwi 14:43
Ajtek:
Pierwiastek z Δ oraz x1 i x2
7 kwi 15:22