sporządzanie roztworów
Kasia: Jak sporządzić 100 cm 3 0,1 molowego roztworu KCl mając do dyspozycji 1 molowy KCl?
7 kwi 20:54
M:
10 maj 06:05
getin:
mol
Cm = 1
dm3
nKCl = 1 mol
m
n =
M
M = MK + MCl
g
g
MK = 39
, MCl = 35
mol
mol
g
M = 39 + 35 = 74
mol
m = n*M
m = 1*74 = 74g
mol
Cmr = 0,1
dm3
Vr = 100 cm3 = 0,1 dm3
nr
Cmr =
Vr
nr = Cmr * Vr
nr = 0,1 * 0,1 = 0,01 mol
1 mol KCl waży 74g, więc 0,01 mola KCl waży 0,74g
Litr czyli 1000cm3 1−molowego KCl dostarcza 74g czystego KCl, zatem trzeba użyć 10cm3
1−molowego KCl żeby dostarczyć 0,74g czystego KCl oraz dolać 90cm3 wody