na zaliczenie prosze o pomoc w rozwiązaniu
renata: 1. Funkcja liniowa f opisana jest wzorem: f(x) = 4x2 + 2.
a) Oblicz argument, dla którego wartość funkcji wynosi 10.
b) Wyznacz zbór wartości funkcji.
c) Naszkicuj wykres funkcji f.
2. Rozwiąż równania, podaj konieczne założenia:
a) 3 + 2/(x+1) = 0
b) 2/(x+5) – 7/x = 0
3. Oblicz: log220 – log2〖5=〗 log〖100− 〗 log28 =
〖2 log〗21+ log3〖81=〗
4) Rozwiąż równanie i wyznacz x :
(0,4)x = 6, 25 (0,75)x = 1 1/3
log3x = – 1 logx25 = 2
7 kwi 08:58
Jerzy:
1) to nie jest funkcja liniowa ..
z czym masz problem?
7 kwi 09:05
wredulus_pospolitus:
a jakiej KONKRETNIE pomocy (poza podaniem gotowców) oczekujesz?
7 kwi 09:09
renata: pierwsze jest funkcją liniową tylko
7 kwi 09:17
renata: wytłumaczyć jak to zrobic
7 kwi 09:18
renata: 8 zadań już zrobiłam sama a do do tych niem jak się zabrać to są przykładowe zadania na
egzamin
7 kwi 09:24
wredulus_pospolitus:
f(x) = 4x
2 + 2
a ta
czerwona 2 to co to jest
7 kwi 09:26
renata: do potęgi 2
7 kwi 09:28
renata: x do 2
7 kwi 09:28
renata: zbiór wartości i wykres funkcji umie zrobić tylko nie wiem co z tą 10
7 kwi 09:30
renata: f (10 )= 4x2+2 niby tak to powinno być
7 kwi 09:31
Jerzy:
Liceum zaoczne ?
7 kwi 09:31
renata: czy dobrze myśle?
7 kwi 09:31
renata: tak
7 kwi 09:32
Jerzy:
10 = 4x2 + 2
7 kwi 09:34
renata: obliczyłam delte ale jak zrobić pierwiastek z delty ujemnej nie da się cos nie tak robie
7 kwi 09:34
renata: no tak ale jak mam się pozbyć pierwiastka
7 kwi 09:35
Jerzy:
A po co Δ ?
Rozwiąż to równanie
7 kwi 09:37
renata: −4x2=−10 i co dalej
7 kwi 09:37
wredulus_pospolitus:
skoro Δ wyszła Ci ujemna to źle policzyłaś
po drugie łatwiej będzie tak to policzyć:
10 = 4x2 +2
10 − 2 = 4x2
8 = 4x2 //:4
2 = x2
x = +/− √2
7 kwi 09:38
wredulus_pospolitus:
skoro umiesz zrobić wykres to widzisz, ze NIE JEST to funkcja liniowa
7 kwi 09:39
renata: dzięki już wiem o co chodzi
7 kwi 09:39
renata: widze teraz ale po co napisał w zadaniu to mnie zmyliło
7 kwi 09:42
renata: sprawdzenie zrobiłam i sie zgadza hihi
7 kwi 09:43
renata: powrót do szkoły po 20 latach niestety ma swoje minusy ale byłam dobra zawsze z matmy wiec
sobie przypominam po woli
7 kwi 09:49
renata: 3+2/x+1=0
1,2+x+1=0 dobrze myśle?
7 kwi 09:51
renata: 3+2/x+1=0/:2
1,2+x+1=0 dobrze myśle?
7 kwi 09:52
renata: 1 i jedna dróga tak miało być
7 kwi 09:54
Jerzy:
Katastrofa
jakie założenie ?
7 kwi 09:58
renata: i nic z tego nie wychodzi równe zeru
7 kwi 10:01
wredulus_pospolitus:
założenie: x+1 ≠ 0 −> x ≠ −1
3 + {2}{x+1} = 0
/ /mnożysz 'na krzyż' //
2 = −3(x+1)
2 = −3x − 3
x = ...
7 kwi 10:01
wredulus_pospolitus:
inny sposób:
| 3x+5 | |
| = 0 //*(x+1) (jako, że jest to równość, to nie musisz się martwić o to jakiego |
| x+1 | |
znaku jest mianownik)
3x+5 = 0
x = ...
7 kwi 10:03
renata: czyli trojkę przenoszę i i mnożę przez dół tak?
to jest minus dwie trzecie
7 kwi 10:13
renata: dzięki zmykam na razie muszę zrobić coś na obiad i zakupy ale bardzo dużo mi przypomniałeś
resztę spróbuje robić sama jak nie dam rady poproszę o małe podpowiedzi w przypomnieniu
7 kwi 10:17
wredulus_pospolitus:
3x= −5
7 kwi 10:25
renata: zapomniałam o 1 −1 i dwie trzecie
7 kwi 10:39
renata: ale wyszło dobrze sprawdzenie zrobiłam
7 kwi 10:40